POLITI-KRITIKK: - Det må skje en endring i Oslo politidistrikt når det gjelder behandling av menneskerettighetssaker, sier advokatene Silje Stenvaag (til venstre) og Ann-Cathrin Marcussen. FOTO: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
POLITI-KRITIKK: - Det må skje en endring i Oslo politidistrikt når det gjelder behandling av menneskerettighetssaker, sier advokatene Silje Stenvaag (til venstre) og Ann-Cathrin Marcussen. FOTO: Hans Arne Vedlog/DagbladetVis mer

Avhøret startet i februar, men er ennå ikke avsluttet

Kvinne som skulle anmelde bakmenn for menneskehandel, har fremdeles ikke fått fullføre sin forklaring til politiet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Justisdepartementet har nå bedt om gransking av Oslo politidistrikts håndtering av menneskehandelssaker. Dette skjer etter at de mottok et brev fra advokatene Silje Elisabeth Stenvaag og Ann-Cathrin Marcussen som mener slike saker nedprioriteres.

De peker på flere eksempler der det har tatt månedsvis fra klienter har ønsket å anmelde bakmenn, til de har fått forklare seg for politiet.

- En kvinnelig klient av meg som ble utsatt for menneskehandel, dro til politiet for å anmelde bakmennene. De startet avhør av henne i februar i år, og ble ikke ferdig innenfor den tiden som var satt av til avhøret. Det skulle settes opp ny time slik at min klient fikk fullføre sin forklaring, men hun er ennå ikke blitt kalt inn for dette, sier advokat Silje Elisabeth Stenvaag.

- Tigging og prostitusjon - Jeg tok kontakt med politiet i forbindelse med en sak om en rumensk kvinne som ble tvunget til å tigge og til å prostituere seg i Oslo. I februar ville hun fortelle politiet hvem bakmennene er. For én uke siden tok politiet kontakt med meg og sa de hadde tid til å ta imot anmeldelsen hennes. Men kvinnen forsvant fra landet i midten av mai, forteller Ann-Cathrin Marcussen.

Advokatene påpeker at disse sakene ikke er unike. De mener Norge bryter Europa-konvensjonen artikkel 4, som pålegger en etterforskningsplikt i saker som gjelder menneskehandel.

Justisdepartementet sendte Riksadvokaten et brev i slutten av april, hvor de ba Riksadvokaten «avklare den faktiske situasjonen når det gjelder Oslo politidistrikts rutiner for opptak av anmeldelser i saker om mulig menneskehandel».

Statsadvokaten gransker Riksadvokatembetet opplyser til Dagbladet at de har bedt Statsadvokaten i Oslo undersøke påstandene i fra advokatene. Statsadvokaten har foreløpig ikke kommet i gang med dette.

Oslo politidistrikt har foreløpig ikke hatt anledning til å svare på spørsmål i forbindelse med denne saken.

Hvert år øker antall menneskehandelsofre som ber om hjelp i Norge, ifølge daglig leder Mildrid Mikkelsen for Rosa-prosjektet, et krisesenter for menneskehandelsofre i Oslo.

Statistikk derfra viser at 18 personer tok i mot hjelp fra Rosa-senteret i 2005, mens 51 personer tok i mot hjelp i fjor. Så langt i år har 24 personer fått hjelp.