Avhørsekspert: Slik jobber politiet i Tina-saken

Sier politiarbeidet framover vil handle om å finne motbevis.

HELT VANLIG:  Politioverbetjent og avhørsekspert Asbjørn Rachlew i Oslo-politiet, sier metodikken som blir brukt i Tina-saken er helt vanlig. Bildet er tatt i forbindelse med at Rachlew ledet avhørene av Anders Behring Breivik i 2011. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
HELT VANLIG: Politioverbetjent og avhørsekspert Asbjørn Rachlew i Oslo-politiet, sier metodikken som blir brukt i Tina-saken er helt vanlig. Bildet er tatt i forbindelse med at Rachlew ledet avhørene av Anders Behring Breivik i 2011. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet står foran en stor oppgave etter å ha pågrepet fire personer denne uka og siktet dem for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen (20) for 15 år siden.

Politiarbeidet framover vil ifølge avhørsekspert Asbjørn Rachlew, mannen som sto for avhørene av Anders Behring Breivik, handle om å lete etter motbevis mot de potensielle bevisene som finnes. 

- Metodikken norsk politi er trent opp i, går ut på at politiet nå vil undersøke og identifisere alle tenkelige alternative forklaringer til de potensielle bevisene som finnes, og som har gjort at domstolen har funnet ut at det er skjellig grunn til mistanke mot dem, sier han til Dagbladet.

- Om det kan stemme - Etter at de alternative forklaringene er identifisert, er det politiets jobb å undersøke om noen av de alternative mulighetene kan stemme, forklarer Rachlew.

I fire ulike aksjoner ble de fire mennene pågrepet onsdag og torsdag denne uka. Tre av dem nekter straffskyd, mens det fortsatt er uklart hvordan førstemann stiller seg til siktelsen.

- Det er polititaktiske grunner til at vi har valgt å pågripe personene på ulike tidspunkter, sa politioverbetjent Bjørn Kåre Dahl da alle de fire var hentet inn.

Da Dagbladet snakket med kona til den ene av de siktede i går, sa hun at mannen hennes trodde han bare skulle inn for å hjelpe politiet med opplysninger om den da siktede 36-åringen, som er fra samme område i Lyngdal. Men han kom ikke ut fra møtet med politiet. I stedet ble han siktet i saken.

Kona mener alle som kjenner ham, vet at han er uskyldig.

Styrker troverdigheten Alle de fire mennene er varetektsfengslet med isolasjon, brev-, besøk- og medieforbud. De ble pågrepet i fire separate aksjoner denne uken - og Dagbladet vet at minst en av dem ikke er klar over at kameratene er pågrepet.

Det kan ifølge avhørsekspert Asbjørn Rachlew være en fordel for den siktede. 

- Dersom de er uskyldige vil de være tjent med at hver av deres forklaringer framkommer upåvirket av hverandre. Det vil styrke deres eventuelle troverdighet, sier Rachlew.

Han regnes som den fremste eksperten på avhørsteknikker i Norge. Sammen med Ivar Fahsing i politiet har han utarbeidet avhørsmetodikken som norsk politi følger i dag.

Helt vanlig Rachlew sier det er helt vanlig å holde det skjult for en siktet person at det er flere siktede i samme sak. Det gir politiet større spillerom til å gjøre taktisk etterforskning - og hvis de siktede er skyldige, mister de muligheten til å samordne svarene sine.

- Politiet har nå har en anledning til å undersøke troverdigheten i forklaringene deres, for å finne ut om det finnes alternative forklaringer til bevisene som foreligger, sier Rachlew, som presiserer at han uttaler seg på generelt grunnlag. 

Gåten om hvem som drepte Tina Jørgensen i 2000, har vært uløst i 15 år, fram til et tips gjorde at politiet kunne pågripe den første av de fire siktede mennene fra Lyngdal denne uken. Kort tid etter ble de tre andre mennene også pågrepet etter tips fra førstemann.
De er alle fire siktet for drap eller medvirkning til drap.

Jakt på alternative forklaringer Tre av de fire siktede har nektet straffskyld - og det er usikkert hvordan fjerdemann stiller seg til siktelsen. Såfremt systemet fungerer som det skal, vil de ikke få høre om hverandres forklaringer før politiet mener det er polititaktisk riktig å gjøre.

- Alvorlig inngrep Han påpeker at varetektsfengsling med full isolasjon er et alvorlig inngrep mot de fire personene som er siktet i saken, og presiserer at han ikke vet om hensynene er veid riktig opp mot hverandre i denne saken.

Rachlew har for tiden permisjon fra sin jobb i Oslo politidistrikt, og jobber nå for Senter for Menneskerettigheter.