Avhørseksperter fra Guantanamo var i Irak

Amerikanske avhørseksperter fra Guantanamo-basen ble sendt til Irak for å lære opp etterretningsoffiserer ved Abu Ghraib-fengselet sør for Bagdad, skriver avisen The New York Times.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avhørsekspertene skal ha spilt en sentral rolle i Abu Ghraib-fengselet i desember, samtidig som amerikanske soldater begikk de verste overgrepene mot fangene.

På Guantanamo-basen på Cuba skal de samme ekspertene ha hatt stort spillerom når de avhørte fanger som ble tatt i forbindelse med krigen i Afghanistan. USA har aldri villet gi disse fangene status som krigsfanger, noe som betyr at de ikke nyter godt av rettigheter nedfelt i internasjonale konvensjoner.

Ifølge The New York Times oppholdt ekspertene seg i Irak i 90 dager etter anmodning fra generalmajor Geoffrey Miller, som da var sjef for fangeleiren på Guantanamo. Han er nå sjef for okkupasjonsstyrkenes fengsler i Irak.

Militære tjenestemenn sier at det nå skal undersøkes om metoder som ble brukt mot fanger på Guantanamo, også ble brukt mot de irakiske fangene, som er beskyttet av Genèvekonvensjonene. Generalmajor George Fay er ansvarlig for rapporten som nå skrives om fangebehandlingen.

(NTB)