IN AMENAS: Avhørseksperter bidrar med sin kompetanse for å hjelpe myndighetene med å finne ut hva som har skjedd i In Amenas de siste dagene. Foto: REUTERS/Kjetil Alsvik/Statoil/Scanpix
IN AMENAS: Avhørseksperter bidrar med sin kompetanse for å hjelpe myndighetene med å finne ut hva som har skjedd i In Amenas de siste dagene. Foto: REUTERS/Kjetil Alsvik/Statoil/ScanpixVis mer

Avhørseksperter har samtalt med de Statoil-ansatte fra In Aménas

Kripos og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har fått uvurderlig informasjon av de seks Statoilansatte som klarte å rømme fra gisseltakerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/BERGEN (Dagbladet):  Etter at de Statoilansatte fra gassproduksjonsanlegget i In Aménas landet i Bergen fredag kveld har spesialutdannende avhørseksperter fra Kriminalpolitisentralen (Kripos) brukt mye tid på å snakke med dem.

Det gjelder de Statoil-ansatte som har vært gisler, og de som klarte å komme seg unna terroristene. Avhørsspesialistene fra Kripos samarbeider tett med terrorjegere og analytikere fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Eksperter fra Forsvarets Etterretninsgtjeneste (E-tjenesten) er med og analyserer opplysningene fra de Statoil-ansatte som klarte å komme seg unna.

Skjermet Etter hva Dagbladet erfarer har det vært maktpåliggende for sikkerheten til de Statoil-ansatte, som det ikke har vært gjorde rede for, at informasjonen fra de som klarte å komme seg unna ikke ble kjent for terroristene. Derfor har Statoil i samarbeid med norsk politi skjermet terrorofrene.

Opplysningene som Kripos sine medarbeidere i samarbeid med PST og E-tjenesten har fått ut av de norske terrorofrene er av stor betydning. De blir analysert og vurdert. Deretter settes denne informasjonen i sammenheng med opplysninger PST og E-tjenesten får fra sine samarbeidende tjenester.

Det gir norske myndigheter et klart av bilde av hva som egentlig har skjedd under gisseldramaet i ørkenbyen In Aménas i Algerie.
PST og E-tjenesten har et nært samarbeid med andre hemmelige tjenester og utveksler informasjon begge veier.

Statoils informasjonstjeneste ved pårørendesenteret i Bergen vil ikke kommentere spørsmål om samtalene mellom Kripos medarbeiderne og de Statoilansatte har foregått på Scandic Airport Hotel. Den sjette ansatte er fremdeles innlagt på Haukeland universitetssykehus. Det er sannsynlig at han også har hatt besøk av avhørsekspertene.

Store problemer Dagbladet får bekreftet fra flere kilder at også de norske sikkerhets- og etterretningstjenestene har hatt store problemer med å finne ut hva som egentlig har skjedd under terroraksjonen mot det store gassproduksjonsanlegget i Algerie.

På en pressekonferanse i kveld sa utenriksminister imidlertid at kommunikasjonen men algeriske myndigheter har blitt «stadig bedre de siste dagene», og kunne blant annet si at gisseltakerne hadde flere nasjonaliteter, også noen utenfor regionen.

Det er fremdeles fem nordmenn som er savnet i Algerie, etter at Asker-mannen Oddvar Birkedal (58) ble hentet ut av algerisk militære i dag.

Han fortalte at han har gjemt seg på rommet helt siden han først hørte alarmen og skuddvekslinger tidlig onsdag morgen.

- Vi har ingen fysiske skader og vi er blitt tatt godt vare på, sier mannen.