Avhørsfiasko i Cuba-leiren

NEW YORK (Dagbladet): Mangel på tolker med etterretningstrening, militært byråkrati og krangel mellom tolkefirmaer har gjort avhørene av al-Qaida- og Taliban-fangene på Cuba til en etterretningsmessig fiasko for USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen av avhørslederne ved den amerikanske «Røntgen»-fangeleiren der det sitter 299 krigsfanger fra Taliban og al-Qaida, har gjennomført sine aller første etterretningsavhør der, skriver avisa the Washington Post. De dyktigste og best trente avhørslederne med etterretningsbakgrunn er blitt sendt til Afghanistan. Avhørslederne på Cuba har vært underkvalifiserte og en lett match for fangene som har trening i å forholde seg tause og holde på hemmeligheter.

Juridisk nøtt

Denne avhørssvikten fører til at den militære påtalemyndigheten ikke får tilstrekkelig bevis mot den enkelte fange til å reise en holdbar tiltale for krigsforbrytelser.

I stedet arbeider den militære påtalemyndigheten ifølge The New York Times med å utarbeide en militær strafferettslig instruks som gjør selve tilknytningen til al-Qaida straffbart i kombinasjon med nærværet i Afghanistan. Modellen er Nürnbergdomstolens beslutning om at medlemskap i SS under den andre verdenskrigen var en straffbar handling. I Norge ble medlemskap i Nasjonal Samling gjort straffbart under rettsoppgjøret etter krigen, med tilbakevirkende kraft.

«Full kontroll»

«Noen av avhørslederne er svært uerfarne og nervøse. De triller pennen to tusen ganger i minuttet. Fangen har full kontroll. Han sitter i lenker, men det er han som har det moro,» sier en anonym tolk som er stasjonert ved Guantanamo-basen.

Etterretningsarbeidet blir også hindret av mangel på ekspertise når det gjelder terror i Midtøsten blant de amerikanske offiserene med ansvar for denne leiren.

I tillegg til disse problemene er det brutt ut en voldsom krangel mellom to av de private selskapene som har leid ut tolker til basen.

Oberst Ron Williams som er talsmann for militærkommandoen med ansvar for avhørene, avviser dette og sier til The Washington Post at problemene med tolker er forbigående.

- Jeg kjenner ikke til noe tilfelle der fangen styrte avhøret. Det kan hende at han ikke gir fra seg informasjon. Det er «mann-mot-mann»-situasjon. Ferske tolker blir bedre etter hvert, sier han.

FANGELEIR: Avhørslederne som har avhørt fanger i Cuba-leirene har vært underkvalifiserte. Det har vært lett match for fanger som er godt trent med å si minst mulig.