Kongsberg-drapene:

Avhørt flere som kjente ham

Politiet ønsker å kartlegge drapssiktede Espen Andersen Bråthens liv forut for hendelsene onsdag. Nå har flere som kjente ham blitt avhørt.

TERROR: 37 år gamle Espen Andersen Bråthen ble onsdag 13. oktober pågrepet for fem drap på Kongsberg. Dette vet vi om mannen. Video: Dagbladet TV. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Drapssiktede Espen Andersen Bråthen (37) er fremdeles i en tilstand der han ikke kan avhøres. Det opplyser politiinspektør Per Thomas Omholt til Dagbladet søndag ettermiddag.

- Han får oppfølging for sin psykiske helse, og er ikke avhørbar, sier Omholt.

KONGSBERG: Onsdag kveld ble fem personer drept i Kongsberg, dette er menneskene som mistet livet. Video: Dagbladet TV. Foto: Privat/Politiet Vis mer

Vitner som kjenner ham

Politiet har likevel foretatt mange avhør de siste dagene. Over 50 personer er formelt avhørt som vitner. I tillegg har politiet foretatt en rundspørring av mange, opplyser Omholt.

Fredag gikk politiet ut og etterlyste vitner som kan fortelle om gjerningsmannens oppførsel og aktivitet mange år tilbake i tid.

Omholt forteller at de nå har snakket med flere som kjente den drapssiktede 37-åringen.

- Vi har de siste dagene fått avhørt vitner som kjenner ham. Dette er viktige vitner, som kan bidra til at vi får kartlagt siktedes liv forut for hendelsene, politiadvokaten.

Han legger til at han fortsatt oppfordrer alle de som kan ha informasjon om bakgrunnen til Bråthen om å ta kontakt.

- Vi ønsker å komme i kontakt med alle som kan vite noe, understreker politiinspektøren.

Kartlegger alt

Bråthen bodde i en leilighet like ved der angrepene startet. Han skal ikke ha vært i arbeid på mange år. Mannen beskrives av politiet som en einstøing, som har hatt lite kontakt med andre og som også har vært i lite kontakt med andre på nett.

- Hva vet dere om hverdagen hans? Hva brukte han tida si på?

- Vi har masse informasjon om det svarer Omholt.

- Det er en sentral del av etterforskningen å kartlegge alt om ham, fortsetter politinspektøren, som her ikke vil gå i detalj.

Politiet har de siste dagene uttalt at de ikke tror at Kongsberg-siktedes konvertering til islam var veldig seriøs. Hovedhypotesen er at sykdom førte til angrepet.

MANGE BERØRTE: Politiinspektør Per Thomas Omholt i Sørøst politidistrikt kom med nye detaljer om de dramatiske minuttene på Kongsberg. Foto: NTB Vis mer

- Kjøpte pil og buen

Da angrepet først ble kjent klokka 18.28 onsdag, var den første meldingen fra politiet at en person hadde skutt etter folk med pil og bue i Kongsberg sentrum.

Seinere er det publisert bilder av piler som står i husvegger og ligger på bakken flere steder i byen. Politiet har bekreftet at pil og bue er ett av de tre våpnene som ble brukt under angrepet, der fem personer ble drept og tre skadd.

Til NTB sier politiinspektør Omholt at de nå begynner å få oversikt over hva Bråthen foretok seg i dagene før Kongsberg-angrepet, og hvor han fikk tak i pil og buen som ble brukt.

- Vi har oversikt over hvor han fikk tak i pil og buen, sier politiinspektør Omhol.

Omholt legger til at politiet vil vente med å gå ut i mediene med hvor Bråthen fikk tak i pil og buen fordi de må verifisere opplysningene for å være helt sikre.

PIL OG BUE: Drapsmannen på Kongsberg brukte blant annet pil og bue i angrepet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
PIL OG BUE: Drapsmannen på Kongsberg brukte blant annet pil og bue i angrepet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Omholt sier også at politiet vet en del om hva Bråthen foretok seg i dagene før angrepet.

- Vi begynner å få oversikt over det, og det er noe vi vil fokusere på i den videre etterforskningen, sier han til NTB.

- Dette blir et av de mer sentrale spørsmålene i etterforskningen. Vi tror det skjedde noe kort tid, altså noen dager forut for hendelsen, men etterforskningen kan vise noe annet, sier Omholt til Dagbladet.

Vil gjenoppta avhørene

Siktede Espen Andersen Bråthen har samtykket til fengsling og erkjent de faktiske forhold. På spørsmål om mannen forstår alvoret i hva han har gjort, svarer politiadvokaten:

- Det er et spørsmål vi ikke vil svare på enda, vi må snakke mer med ham. De første avhørene har hovedsakelig dreid seg om de faktiske hendelsene.

- Hvilken betydning har det for deres etterforskning at han nå er i en tilstand der han ikke kan avhøres?

- Det betyr at vi må prioritere andre etterforskningsskritt. Vi har gjennomført tre avhør av ham, og ønsker å fortsette avhørene.

KONGSBERG: Politiet opplyser torsdag til Dagbladet at den drapssiktede Espen Andersen Bråthen har vært i avhør. Der har han forklart seg detaljert om hendelsen på Kongsberg onsdag kveld, hvor han drepte fem mennesker. Video: Signe Elise Morthen Stenersen / Dagbladet. Vis mer

Samlet mye fra siktedes hjem

Politiet har siden onsdag startet en ransakelse av siktedes bopel, forteller Omholt.

- Vi har samlet masse gjenstander og ting hos ham. En annen jobb nå blir å analysere det som er funnet, blant annet fra PC og andre elektroniske data og, sier politiinspektøren.

- Har dere funnet noe i de elektroniske sporene som dere mener kan ha påvirket ham i noen retning?

- Det er en del av den digitale etterforskningen. Vi samler all historikk fra nettet og sosiale medier. Det viktige nå først er å sikre slike ting, også starter analysejobben i etterkant av dette.

Flere ganger i kontakt med helsevesen

Politiet har uttalt atsiktede Espen Andersen Bråthen har vært i kontakt med helsevesenet en rekke ganger gjennom flere år.

Mannen er nå innlagt på en lukket helseinstitusjon, og han blir undersøkt av rettspsykiatere for å avklare tilregnelighetsspørsmålet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer