SKRYTER AV MANGE REISER: Anders Behring Breivik har i avhør fortalt at han skal ha besøkt et tyvetalls land, hvor han ifølge ham selv har knyttet bånd med ekstremister, festet og møtt damer. Grafikk: Dagbladet
SKRYTER AV MANGE REISER: Anders Behring Breivik har i avhør fortalt at han skal ha besøkt et tyvetalls land, hvor han ifølge ham selv har knyttet bånd med ekstremister, festet og møtt damer. Grafikk: DagbladetVis mer

Avhørt i detalj om reisevirksomheten

Men Anders Behring Breivik er taus om enkelte av landene han skal ha vært i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra klokka 08.00 i dag har Anders Behring Breivik (32) sittet i nye avhør med politiet på Politihuset i Oslo, opplyser Odd Ivar Grøn, en av Breiviks forsvarere, til Dagbladet.

Tema i dag var massemorderens påståtte reisevirksomhet i utlandet.

- Det var et planlagt avhør som startet i i 08-tida i dag. Tema var fortsettelse av siktedes reisevirksomhet, men politiet stilte mer konkrete spørsmål, sier Grøn til Dagbladet i 16-tida i dag.

Breivik hevder i sitt manifest at han har besøkt et tjuetalls land. I går kom det fram at de rettspsykiatriske sakkyndige har konkludert med at Breivik er strafferettslig utilregnelig og at han er paranoid schizofren.

Nå stiller politiet mer konkrete spørsmål om reisene til Breivik i avhørene. De ønsker å få vite hvor han har vært og hva han gjorde i de forskjellige landene.

Politiet er spesielt interessert i å få vite hvem han eventuelt har møtt og snakket med verden rundt. Breivik har så langt i avhør ikke ønsket å fortelle om andre personer.

- Politiet ønsker fullstendig oversikt over de landene han skal ha besøkt. Det er ikke alle landene han ønsker å bekrefte eller avkrefte om han har vært i, sier Tord Jordet til Dagbladet.

Politiet opprettet en egen etterforskningsgruppe om Breiviks reisevirksomhet etter 22. juli. Der har de blant annet undersøkt om massemorderens påstander i manifestet stemmer overens med hva politiet har funnet ut så langt i etterforskningen. Politiet har sendt ut rundt 20 rettsanmodninger til andre land der de ber om hjelp fra lokalt politi. Breiviks reisevirksomhet er blant annet tema i disse anmodningene.

Verken forsvarerne eller politiet ønsker å gå konkret inn på hvilke land Breivik er avhørt om.

- Vi prøver å gå mer i detalj om hans reisevirksomhet. Når han ikke ønsker å fortelle om enkelte land er det klart vi blir mer interesserte i disse. Som kjent har han ikke ønsket å snakke om de andre angivelige cellene og mulige medhjelpere, sier Hatlo til Dagbladet.

Politiet har så langt sagt at de ikke har tatt siktede i direkte løgn.

I går ettermiddag ble Breivik fraktet til Politihuset i Oslo der han ble forelagt konklusjonen og deler av de sakkyndiges rapport. Etterpå gjennomførte politiet et kort avhør av siktede.

Ifølge Jordet var ikke siktede noe forandret i dag, selv etter å ha fått beskjeden om at han anses som syk.

- Han forklarer seg på samme måte som tidligere, sier han.

Breivik får ikke tilgang til deler av rapporten fordi politiet mener han ikke bør få lese det ennå. Det reagerer Breivik på.

- Både han og vi ønsker at han skal få tilgang til rapporten så fort som mulig. Vi er i en dialog med politiet om dette, sier Jordet.

Politiadvokat Hatlo sier det kan bli aktuelt å gi Breivik tilgang til flere deler av rapporten snart, men har valgt å holde tilbake fordi rapporten baserer seg i noe grad på politiets dokumenter.

Hatlo fortalte i går at Breivik ble fornærmet og hadde vanskeligheter med å akseptere det og sa han reagerte med å uttrykke følgende:

- Jeg fryktet at dette ville skje.

Ifølge Geir Lippestad fryktet Breivik et karakterdrap og var derfor ikke spesielt overrasket over konklusjonen.

Dagbladet har foreløpig ikke kommet i kontakt med Oslo-politiet om dagens avhør.

FRAKTET TIL POLITIHUSET: Her forlater Anders Behring Breivik Ila fengsel i går ettermiddag for å få vite nyhetene om at han er erklært strafferettslig utilregnelig i går kveld. Foto:Jacques Hvistendahl
FRAKTET TIL POLITIHUSET: Her forlater Anders Behring Breivik Ila fengsel i går ettermiddag for å få vite nyhetene om at han er erklært strafferettslig utilregnelig i går kveld. Foto:Jacques Hvistendahl Vis mer