Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avhørte fange få minutter etter han hadde fått tre negler trukket ut

Menneskerettighetsrapport med nye torturavsløringer om Storbritannia, samtidig som Irak-høringene er i gang i London.

LEDER GRANSKNINGEN: Sir John Chilcot leder høringene, men kan ikke kreve at de utspurte skal forklare seg under ed. Foto: AP Photo/Matt Dunham/Scanpix
LEDER GRANSKNINGEN: Sir John Chilcot leder høringene, men kan ikke kreve at de utspurte skal forklare seg under ed. Foto: AP Photo/Matt Dunham/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I en Human Rights Watch-rapport publisert i dag beskyldes Storbritannia for å medvirke til tortur i Pakistan. Det er den pakistanske etterretningstjenesten ISI som skal stå bak torturen - men organisasjonen har bragt på det rene at fem britiske statsborgere ble utsatt for overgrep britiske tjenestemenn i umiddelbar nærhet umulig kunne oversett.

Eksempelvis trakk pakistanske etterretningsoffiserer ut tre fingernegler på en av mennene - mens britiske kollegaer avhørte ham få minutter senere.

Rashid Rauf, en av de torturerte mennene, skulle ha planlagt et andre terrorangrep 11. september. Hvorvidt Rauf virkelig var skyldig vil trolig aldri bli kjent, da han ble drept av en ubemannet, amerikansk drone i november i fjor.

Var klar over tortur
Men det eksisterte ingen sak mot Rauf da han ble torturert.

Britene ønsket heller ikke å reise en sak mot Rauf i Storbritannia, da avhørsmetodene han var blitt utsatt for i Pakistan umulig ville gitt en forklaring som ville holde i en britisk rett.

Britene skal ha vært klar over metodene - men ikke gått inn for å få dem avviklet.

BLODIG: En britisk soldat kaster seg ut av stridsvognen han satt i etter at en folkemengde angrep den i Basra i 2005. Reuters-fotograf Atef Hassans berømte bilde er blitt et symbol på kritikken mot britenes krigføring i Irak. Foto: REUTERS/Atef Hassan/Scanpix
BLODIG: En britisk soldat kaster seg ut av stridsvognen han satt i etter at en folkemengde angrep den i Basra i 2005. Reuters-fotograf Atef Hassans berømte bilde er blitt et symbol på kritikken mot britenes krigføring i Irak. Foto: REUTERS/Atef Hassan/Scanpix Vis mer

FNs antitorturkomité har gjort det klart at en tjenestemann kan være medskyldig i tortur ved å stilltiende akseptere at tortur blir benyttet som straffe- eller avhørsmetode.

Høring
Samtidig som den skarpe kritikken mot Storbritannia kommer fra menneskerettighetshold, startet høringene om Storbritannias deltagelse i Irak-krigen.

Gransknings- kommisjonen skal bringe på det rene om daværende statsminister Tony Blair førte nasjonen bak lyset, om Blair i realiteten er en krigsforbryter, og hva britene virkelig hadde i tankene da de inntok rollen som lojal nestkommanderende i den amerikanskledede invasjonen av Irak.

Høringen ledes av den tidligere embetsmannen Sir John Chilcot.

Invasjonen har vært evaluert også tidligere, men granskerne har tro på at det er lettere å få folk i tale nå, når britenes krigføring i Irak offisielt er ferdig.

SPURT UT: Sir Peter Ricketts (t.h), i dette arkivbildet fotografert sammen med utenriksminister David Miliband. Foto: AP/Scanpix
SPURT UT: Sir Peter Ricketts (t.h), i dette arkivbildet fotografert sammen med utenriksminister David Miliband. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Tabber
Statsminister Gordon Brown har lovet granskerne full tilgang på alt av offentlig dokumentasjon, også graderte dokumenter, og høringene går for åpne dører - selv om det motsatte opprinnelig var tanken.

Daily Telegraph avslørte på søndag, som Dagbladet omtalte samme dag, at Tony Blair holdt sannheten tilbake da han i 2002 ble spurt ut i Parlamentet om bakgrunnen for invasjonen. Han avviste at planen var et regimeskifte og full invasjon - men avisas dokumenter sier det motsatte.

Og den hastig planlagte invasjonen sendte flere soldater i krigen med kun fem kuler hver, en kontainer med ski til det knusktørre Irak og mange soldater på sivile fly - med dertil medfølgende problemer når våpnene skulle tas med som håndbagasje.

Både briter og amerikanere skal forklare seg, og Tony Blair selv er blitt innkalt til vitneboksen - og har varslet at han kommer.

Ikke under ed
Blair vil trolig spørres ut over nyttår.

SIER HAN BLE TORTURERT: Rashid Rauf er en av de fem britiske statsborgerne som skal være blitt torturert i Pakistan. Foto: EPA/T. MUGHAL/Scanpix
SIER HAN BLE TORTURERT: Rashid Rauf er en av de fem britiske statsborgerne som skal være blitt torturert i Pakistan. Foto: EPA/T. MUGHAL/Scanpix Vis mer

Granskningskomiteen har imidlertid ingen rett til å kreve at folk vitner under ed, og dermed er det ikke straffbart å lyve når granskningsleder Chilcot stiller spørsmål.

I dagens høring ble Sir Peter Ricketts, som ledet den britiske etterretningskomiteen da Irak-invasjonen startet, spurt ut av granskningskomiteen.

Masseødeleggelsesvåpen
Ricketts hevdet det ikke var noen i Blair-regjeringen som jobbet for eller støttet et regimeskifte i Irak i 2001.

- Det var ikke et ledd i vår politiske plan å fjerne Saddam Hussein, sa Ricketts, som likevel innrømmet at det eksisterte et visst press i den retningen fra Washington - også før George W. Bush ble president i 2001. Men britene lot ikke dette påvirke deres politikk, hevdet Ricketts.

Men, innrømmet Ricketts, 11. september-angrepene støttet inntrykket om at Saddam kunne besitte eller planlegge å skaffe seg masseødeleggelsesvåpen.

KRITIKK: Opinionen har for en stor del vendt seg mot Irak-invasjonen. Her demonstrerer en gruppe krigsmotstandere utenfor Queen Elizabeth II-konferansesenteret i dag. Foto: AFP PHOTO/Shaun Curry/Scanpix
KRITIKK: Opinionen har for en stor del vendt seg mot Irak-invasjonen. Her demonstrerer en gruppe krigsmotstandere utenfor Queen Elizabeth II-konferansesenteret i dag. Foto: AFP PHOTO/Shaun Curry/Scanpix Vis mer

Også Sir William Patey, daværende leder av Midtøsten-avdelingen i det britiske utenriksdepartementet, forklarte seg i dag. Han svarte for britenes såkalte oppdemmings- og isolasjonslinje overfor Saddam Hussein fra 1991.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media