Avinor og Nor-Cargo trues med tvangsoppløsning

Mangler kvinnelige styrerepresentanter. Avinor: - Her har det skjedd en glipp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Brønnysundregistrene varsler tvangsoppløsning av Avinor As og Nor-Cargo Thermo As.

Årsaken er mangel på kvinnelige styrerepresentanter.

I Avinors styre er tre av i alt ni styremedlemmer kvinner. Det er ikke godt nok i henhold til aksjelovens paragraf 20-6.

- Det stemmer at Brønnøysundregistrene har varslet tvangsoppløsning. Grunnen er at styrets tre ansatterepresentanter alle er menn, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen til Dagbladet.no.

- En glipp

Valget på ansatterepresentanter ble avholdt våren 2005. Året etter trådte de nye reglene for styrerepresentasjon av begge kjønn i statsaksjeselskaper i kraft.

I Avinors tilfelle krever den nye loven at i en bedrift hvor over 20 prosent av de ansatte er kvinner, så må dette gjenspeiles blant de som blir innvalgt i styret.

Med tre mannlige ansatterepresentanter og ny aksjelov er likevel ingenting gjort på snart to år.

FOR FÅ KVINNER: Både Avinor As og Nor-Cargo Thermo As har for få kvinner i styrene. Foto: Lars Myhren Holand/Dagbladet
FOR FÅ KVINNER: Både Avinor As og Nor-Cargo Thermo As har for få kvinner i styrene. Foto: Lars Myhren Holand/Dagbladet Vis mer

- Vi burde rettet på dette tidligere. Her har det skjedd en glipp, sier Narvesen til Dagbladet.no.Med varsel om tvangsoppløsning hengende over seg har selskapet satt i gang prosessene med å få valgt nye ansatterepresentanter. Nye kvinnelige styrerepresentanter kan først være på plass etter at valget er gjennomført i slutten av april.

Vil sikre at kvinner velges

Da de tre mannlige ansatterepresentantene ble valgt i 2005, skjedde det etter normale prosedyrer, forteller kommunikasjonsdirektøren i Avinor.

- Det er de fagorganiserte og også de uorganiserte som foreslo kandidater. Det ble også foreslått kvinnelige kandidater. Disse ble valgt til varamedlemmer, så sånn sett har vi hatt kvinnelig representasjon.

- Hvordan vil dere sikre at kvinner blir valgt inn i styret denne gangen?

- Det vil være opp til valgstyrene, men jeg kan forsikre at valget vil bli gjennomført på en slik måte at vi får kvinnelige ansatterepresentanter, sier Narvesen.

- Flaut

Nor-Cargo Thermo As eies av Posten Norge og har 187 ansatte.

Også i dette tilfellet kommer varselet om tvangsoppløsing som følge av for få kvinnelige ansatterepresentanter.

- De ansatte har ikke tatt hensyn til dette når de har valgt sine representanter inn i styret, sier styreleder Pål Mathisen til Dagbladet.no.

Nor-Cargo var ikke klar over at de ikke oppfylte kravene til kjønnsrepresentasjon i styret før varselet om tvangsoppløsning kom.

- For å være helt ærlig var vi ikke klar over reglene før vi ble varslet av Brønnøysundregistrene. Vi oppfatter det også som om at de ansatte heller ikke var klar over det. Fra bedriftens side er det valgt inn 60 prosent kvinner i styret, sier Mathisen.

- Er dette litt flaut?

- Klart det er flaut for oss. Men dette er en bagatellmessig feil, siden feilen ikke ligger i kvinneandelen i styret, men at vi mangler en fra hvert kjønn som vararepresentant for de ansattes representanter. Med den kvinneprofilen vi har i styret er det uheldig at vi har havnet i denne situasjonen, sier Mathisen.

Styrelederen i Nor-Cargo sier at bedriften vil velge nye kvinnelige representanter i løpet av de nærmeste dagene.

- EN GLIPP: Vi burde rettet på dette tidligere, sier kommunikasjonsdirektør i Avinor As, Ove Narvesen, som innrømmer at det har skjedd en glipp.