Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avinor stanset kritiske brev

I tre brev myntet på Luftfartstilsynet advarte flygelederne: Mer overtid ville gå på helsa løs og true sikkerheten i norsk luftrom. Men brevene ble fjernet av Avinor-ledelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Dermed ble ikke Luftfartstilsynet gjort kjent med de ansattes alvorlige bekymringer over Avinors søknad om dispensasjon fra overtidsreglene. Dagbladet har kopi av brevet fra flygeledernes tillitsvalgte ved Røyken kontrollsentral.

En dispensasjon «vil være en helsemessig risiko for enkeltmennesket, samt en trussel for flysikkerheten på grunn av stor slitasje på operativt personell, og anbefales avvist av Luftfartstilsynet,» skriver tillitsvalgt Bendik Heggelund.

Det var den lokale Avinor-ledelsen som oppfordret de tillitsvalgte til å ytre sin mening om søknaden.

Lagt til side

Ledelsen vedla de kritiske brevene fra Heggelund og to andre organisasjoner med søknaden. Søknaden ble så sendt til Avinors toppledelse. Der valgte Knut-Bjarne Klaussen, leder av kontrollsentralene i Norge, å legge til side de kritiske brevene.

- Jeg ble sjokkert da jeg hørte dette. Det er ganske alvorlig at kritiske kommentar om flysikkerhet og ansattes helse holdes skjult for Luftfartstilsynet. Men her plukker ledelsen vekk det de ikke liker. Avinor har forsøkt å manipulere tilsynet, sier Heggelund.

- Følg reglene

Han viser til at Avinors styreleder har bedt de ansatte følge arbeidslivets spilleregler.

- Men da må også ledelsen følge reglene for «fair play».

Av flysikkerhetsmessige grunner ble Avinors søknad bare delvis innvilget. Tilsynet tror ikke de ansattes kommentarer ville rokket ved resultatet.

- Men det er klart vi gjerne skulle sett de ansattes kommentarer. All informasjon - både kritikk og støtte - er viktig for oss, sier underdirektør Geir Ingebrethsen i Luftfartstilsynet.

- ALVORLIG: Tillitsvalgt Bendik Heggelund.
I EN SKUFF: Avinors Knut-Bjarne Klaussen la brevene med den alvorlige faglige kritikken til side.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media