Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avis etterforskes for narko-kjøp

Politiet har startet en etterforskning mot Stavanger Aftenblad for kjøp av fem ecstasytabletter. Sjefredaktør Jens Barland var i avhør i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Stavanger Aftenblad lagde 21. juli en reportasje hvor det fremgår at avisen bestilte og kjøpte fem ecstasytabletter. Derfor har Stavanger politidistrikt besluttet å sette i gang etterforskning mot avisen, skriver politiinspektør Bjørn Enoksen Ristesund i en pressemelding.

Enkelt å skaffe stoff

Pillene ble kjøpt i reportasjen «Aftenbladet kjøpte ecstasy på en time», som påviser hvor enkelt det er å skaffe seg stoff i Stavanger.

- Aftenbladet er mistenkt for overtredelse av straffelovens paragraf 162, første ledd, som går på kjøp av narkotika. Når Aftenbladet selv går ut og trykker at de har begått en straffbar handling, er vi nødt til å gå inn og etterforske dette, sier politiinspektør Ristesund.

Ikke noe nytt

Assisterende generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening var ikke kjent med etterforskningen da Dagbladet.no ringte til ham i dag.

- Generelt kan jeg si at mediebedrifter ikke skal bruke lovbrudd i det journalistiske arbeidet, sier han. Vi har en nødrettsregel som sier at dersom formålet er viktig nok, må man kunne begå lovbrudd. Formålet må være påvise noe som er sterkt kritikkverdig. Men det skal mye til, sier Øy. Journalister som begår kriminelle handlinger må også sørge for at man ikke påfører en tredje part skade.

Øy vil ikke ta stilling til hvorvidt Aftenbladets Ecstasy-reportasje var «viktig nok» til å forsvare et slikt lovbrudd som Aftenbladet nå etterforskes for. Risterud mener Aftenbladets reportasje ikke avdekker noe spesielt nytt.

- At man kan få kjøpt Ecstasy på gata er noe politiet har vært kjent med lenge, sier han til Dagbladet.no

Ifølge Risterud hadde heller ikke Aftenbladet kommet noen vei dersom de hadde forsøkt å klarere reportasjen på forhånd.

- Da kunne vi i så fall ha avverget det, fastslår han.

- Ikke over loven

- Folk må ikke få det inntrykk av journalister setter seg utover loven, og at de ikke innordner seg de regler som gjelder i samfunnet, sier Presseetiker Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for journalistikk til NTB.

Han er enig med sjefredaktør Jens Barland i Stavanger Aftenblad i at pressen i noen tilfeller må bruke utilbørlige midler for å avsløre viktige samfunnsforhold. Men Bodahl-Johansen mener at denne saken på langt nær var av en slik viktighet, og at en slik lettvint omgang med loven skader pressens integritet.

- Både politi og personer i miljøet bekreftet ovenfor avisen at det var lett å skaffe ecstasy. Avisen kjøpte stoff nærmest som et dramaturgisk grep, sier Bodahl-Johansen til NTB.

Han mener det kan skade pressens integritet når journalister bryter loven for så lite.

- Det skal ekstremt mye til for at pressen skal kunne gjøre det Stavanger Aftenblad har gjort. Det skal være alvorlige samfunnsforhold som avdekkes, og det skal ikke være noen annen måte å gjøre dette på, sier han.

Aftenbladet kjøpte Ecstasy på en time - den aktuelle reportasjen

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media