Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avis: Fire medlemmer av drapsteam har bånd til Saudi-Arabias kronprins

En av dem har ofte blitt sett sammen med kronprinsen på reise.

KNYTTES TIL FORSVINNING: Fire av de Tyrkia mistenker står bak forsvinningen til journalisten Jamal Khashoggi knyttes til Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman. Foto: AP Photo / Francois Mori / NTB scanpix
KNYTTES TIL FORSVINNING: Fire av de Tyrkia mistenker står bak forsvinningen til journalisten Jamal Khashoggi knyttes til Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman. Foto: AP Photo / Francois Mori / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

New York Times skriver tirsdag at fire av de 15 mennene det mistenkes at står bak forsvinningen til journalisten Jamal Khashoggi har bånd til Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman.

En av dem har ofte blitt sett sammen med kronprinsen på reise, blant annet nylig i Paris og Madrid. Han har også vært avbildet sammen med bin Salman.

Tre andre skal ifølge vitner og andre opplysninger være en del av kronprinsens sikkerhetsteam, og en femte er identifisert som en rettsmedisiner som skal være en høytstående tjenestemann i innenriksdepartementet.

Ifølge avisa tilsier hans posisjon at han bare tar imot ordre fra folk svært høyt oppe i myndighetsapparatet.

Drapsteam

Tyrkiske myndigheter mener disse fem var en del av det 15 mann sterke, såkalte drapsteamet, som befant seg på konsulatet dagen Khashoggi forsvant. Stemmer dette vil det kunne knyttes direkte til kronprinsen, som hevder at verken han eller den saudiarabiske regjeringen har kjennskap til saken.

Det har gått nesten to uker siden journalisten Jamal Khashoggi gikk inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.

Journalisten besøkte konsulatet for å få dokumentasjon på at han var skilt. Han var forlovet med en tyrkisk kvinne, og for å inngå giftermål i Tyrkia trenger man dokumentasjon på at man ikke lenger er gift, hvis man har vært det tidligere.

«Kanskje det er bedre hvis jeg ikke drar», skal Khashoggi ha sagt til forloveden før han besøkte konsulatet for første gang. Han var litt bekymret, men avfeide tanke og dro likevel.

Khashoggi ba forloveden vente utenfor. Hun varslet tyrkiske myndigheter om forsvinningen etter at Khashoggi ennå ikke hadde kommet ut igjen etter fire timer.

I ukene som har gått siden Khashoggi forsvant har det blitt framsatt flere påstander om hva som har skjedd med journalisten.

DREPT: Journalisten Jamal Khashoggi hevdes å ha blitt drept. Disse bildene, som ble først offentliggjort av Tyrkisk TV, skal angivelig vise draptsteamet ankomme det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Tyrkiske myndigheter mener at det var her drapet skjedde. Video: NTB Vis mer

Ble drept og partert

Mandag denne uka var tyrkiske etterforskere inne i konsulatet i ni timer for se om de kunne finne noen spor.

Tirsdag sa en tyrkisk tjenestemann at politiet har funnet beviser i konsulatet på at Khashoggi ble drept der. Tirsdag kveld skrev CNN at en tyrkisk offentlig tjenesteansatt har uttalt at Khashoggi ble partert etter at han ble drept inne i konsulatet.

Det siste året har Khashoggi vært bosatt i USA, hvor han blant annet skrev for Washington Post.

Her har han levert kommentarartikler med kritikk av kronprins bin Salman. Samme avis skrev i forrige uke at amerikanske etterretningsorganisasjoner hadde fått informasjon om at kronprins Mohammed bin Salman beordret en operasjon for å lokke Khashoggi ut av USA og pågripe ham.

Trump sammenlikner med Kavanaugh-saken

Donald Trump har så langt vært relativt tilbakeholden med å dele ut skyld. Han advarte tirsdag mot å trekke forhastede beslutninger, og sammenliknet forsvinningen til Khashoggi med Brett Kavanaugh-saken. Kavanaugh ble anklaget for seksuell trakassering, men ble likevel valgt som høyesterettsdommer.

FORSVANT: Jamal Khashoggi. Foto: AP Photo / Hasan Jamali / NTB scanpix
FORSVANT: Jamal Khashoggi. Foto: AP Photo / Hasan Jamali / NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror vi må finne ut hva som skjedde først. Nå skjer det igjen, du vet, du er skyldig inntil det motsatte er bevist. Det liker jeg ikke. Vi gikk nettopp gjennom dette med Kavanaugh, og han var uskyldig hele tiden så vidt jeg vet, sier Trump i en uttalelse.

Tirsdag møtte USAs utenriksminister Mike Pompeo bin Salman, og Pompeo sier at hans inntrykk er at Saudi-Arabia ønsker å få alle fakta på bordet og sikre at alle skyldige blir stilt til ansvar, inkludert skyldige blant saudiarabiske ledere eller høytstående tjenestemenn.

Samtidig har CNN og Wall Street Journal sitert ikke navngitte kilder på at Saudi-Arabia vurderer å innrømme at Khashoggi ble drept ved et uhell.

Drapsteam kom til Tyrkia

I forrige uke ble det også sluppet bilder av det som angivelig skal være et saudiarabisk drapsteam som ankommer Tyrkia.

Det ankom to fly fra Saudi-Arabia 2. oktober. På disse flyene skal det ha vært totalt 15 menn som tyrkiske myndigheter mener jobber for saudiarabisk etterretning. Overvåkningskameraer på flyplassen viser mennene når de går gjennom sikkerhetskontrollen.

Kameraer fra utenfor konsulatet der Khashoggi skal ha blitt drept, viser så flere svarte biler med diplomatskilter som kjører opp foran inngangsdøra.

Når det gjelder drapsteamet har den Oslo-baserte palestinske menneskerettighetsaktivisten, journalisten og forfatteren, Iyad El-Baghdadi, sammen med det nettbaserte graveteamet Bellingcat, avslørt det 15 mann sterke drapsteamet som trolig både drepte og parterte Khashoggi på konsulatet i Istanbul.

- Vi har registrert når de entret og forlot Tyrkia, vi har sporet opp Facebook-profilene deres, finner bilder av dem og avdekket hvor de jobber, sa el-Baghdadi til Dagbladet i helga.

- Noen av dem er vi 70-80 prosent sikre på, men en av dem er vi 100 prosent sikre på at er rett mann. Han er en av Saudi-Arabias fremste kriminaltekniske eksperter. De 15 kom ikke sammen og dro ikke sammen - han var igjen helt til slutten, noe som vil være naturlig med tanke på hans kompetanse på å skjule bevis.

Og tirsdag kom altså New York Times med opplysninger om at fire av de 15 kan knyttes til Saudi-Arabias kronprins. I tillegg skal ytterligere fire av de 15 jobbe for sikkerhetsstyrkene, militæret eller myndighetene i landet, og en er identifisert som høytstående rettsmedisiner.

(Dagbladet/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!