Avis: Forrådt av sine egne

New York Times hevder informasjon fra blant annet Abu Bakr al-Baghdadis kone førte til at amerikansk etterretning fant hans tilholdssted nord i Syria.

DREPT: Donald Trump bekrefter i dag at militære styrker har drept IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi. - Han døde som en hund, sier den amerikanske presidenten. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I nattetimene lørdag landet åtte helikoptre med amerikanske spesialstyrker utenfor et bygg i Idlib-provinsen i nordvestlige Syria.

Under landingen ble spesialstyrkene og helikoptrene beskutt, og de fortsatte å møte motstand på bakken. Av frykt for feller bestemte de seg for å sprenge en vei inn i bygget de gikk til aksjon mot.

Etterretning tilsa at dette var tilholdsstedet til en av verdens mest ettersøkte menn: IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi.

Overvåket i flere uker

USAs president Donald Trump kunne søndag ettermiddag stolt fortelle USA - og resten av verden - om den vellykkede militære operasjonen mot den fryktede IS-lederen.

Han fortalte da at USAs etterretningsvesen har overvåket al-Baghdadi i flere uker, og at flere forsøk på å gjennomføre aksjonen har blitt stanset.

Nå kan New York Times avsløre hvordan USA først skal ha havnet på sporet av lederen for verdens mest fryktede terrororganisasjon.

Avsløringen hevder at al-Baghdadi kan ha blitt forrådt av sine egne.

Pågrepet og avhørt

Avisa har snakket med to amerikanske tjenestepersoner som forteller at det først var CIA - USAs føderale etterretningsorganisasjon - som skal ha fått informasjon om at al-Baghdadi skal ha oppholdt seg nord i Syria.

Den informasjonen hevder New York Times kom fra to personer fra al-Baghdadis innerste krets.

SKUDDVEKSLING: Donald Trump beskriver operasjonen som dramatisk, når han går gjennom angrepet som endte med at Abu Bakr al-Baghdadi døde. Video: NTB Scanpix / AP Vis mer

CIA skal nemlig i fjor sommer ha pågrepet og deretter avhørt en av IS-lederens koner og en kurer.

Basert på disse avhørene skal CIA ha klart å fastslå at al-Baghdadi oppholdt seg i den aktuelle landsbyen i Idlib-provinsen - dypt inne i IS-rivalen al-Qaidas territorium nord i Syria.

Prøvde å flykte

Søndag ettermiddag kunne en svært fornøyd Donald Trump fortelle verden at Abu Bakr al-Baghdadi, IS-leder siden 2010, døde under en aksjon i sitt tilholdssted nord i Syria lørdag.

Trump sa på pressekonferansen at USA har overvåket IS-lederen i flere uker, og at flere forsøk på å gjennomføre aksjonen, har blitt stoppet.

Men lørdag ble den altså gjennomført, med det resultatet at Abu Bakr al-Baghdadi, leder av terrorgruppa IS siden 2010, ble drept.

IS-lederen selv skal så ha forsøkt å flykte - sammen med tre av sine barn - i en tunnel som var sperret i den ene enden.

Kan gå for hevn

Nå spås terrororganisasjonen en usikker tid i møte, som eksperter tror vil preges av kaos og kanskje også intern konflikt. Ut av kaoset frykter blant andre kurdiske styrker i Syria hevnangrep fra IS, skriver NTB.

Det tror også Jo Jakobsen, professor ved NTNU og ekspert i internasjonal politikk, kan være tilfellet.

- IS har kanskje et ekstra behov for å vise at de lever videre, men det er en dimensjon ved dette man ikke kan si så mye sikkert om nå. I kjølvannet av dette kan det komme hevnaksjoner, sier Jakobsen til Dagbladet.

Jakobsen beskriver tapet av Baghdadi som betydelig for IS, men mener det ikke er et endelig nådestøt for terrororganisasjonen som har herjet i Irak, og seinere i deler av Syria, siden 2011.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer