Avis: Presset USAs FHI til taushet

Det amerikanske helsedepartementet skal ha nektet å godta CDCs uttalelser, ifølge The New York Times.

<strong>VALGKAMP:</strong> Det amerikanske helsedepartementet skal ha kritisert CDCs uttalelser, og presset dem til taushet, ifølge The New York Times. President Donald Trump er nå i full gang med forberedelser til presidentvalget 3. november. Foto: Reuters/NTB.
VALGKAMP: Det amerikanske helsedepartementet skal ha kritisert CDCs uttalelser, og presset dem til taushet, ifølge The New York Times. President Donald Trump er nå i full gang med forberedelser til presidentvalget 3. november. Foto: Reuters/NTB. Vis mer
Publisert

Eksperter har vært bekymret for politisk påvirkning av prosesser knyttet til en covid-19-vaksine og legemidler i USA.

Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan Politico meldte at Helsedepartementet har påvirket arbeidet med ukerapportene til Centers for Disease Control and Prevention (CDC), som tilsvarer Folkehelseinstituttet.

Avisa hevdet at politisk ansatte kommunikasjonsrådgivere ved Helsedepartementet krevde tillatelse til å gjennomlese og foreslått endringer i CDCs ukerapporter.

To sider lang e-post

Nå viser The New York Times til nye e-poster som de hevder avdekker nye detaljer om helsedepartementets forhold til USAs FHI.

Ifølge avisa skal Michael Caputo, kommunikasjonssjef ved Helsedepartementet, og hans assistent ha nektet å godta CDCs utsagn, og forsøkt å presse CDC til taushet.

30. juni skal assistenten ha skrevet en to siders lang e-post hvor han kritiserte et intervju Anne Schuchat, en av visedirektørene i CDC, hadde gitt, ifølge avisa.

USA: En tidligere Pence-rådgiver går nå hardt ut mot presidentens arbeid med coronapandemien. Video: AP/Republican voters against Trump/NTB SCANPIX Vis mer

«Gjøre presidenten flau»

I et intervju med The Journal of the American Medical Association skal Schuchat bedt amerikanerne om å bruke masker, og advart om «at de hadde altfor mye virus over hele landet».

Assistenten i helsedepartementet skal på sin side ha ment at han visste mer om coronaviruset, og skrevet at «Schuchats mål var å gjøre presidenten flau», ifølge avisa, som viser til flere e-poster.

<strong>KOMMUNIKASJONSSJEF:</strong> Michael Caputo ved Helsedepartementet. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix.
KOMMUNIKASJONSSJEF: Michael Caputo ved Helsedepartementet. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix. Vis mer

Ifølge avisa skal assistenten ha kalt Schuchat for «tvilsom» i e-posten som skal ha blitt sendt til hans sjef, Michael R. Caputo.

Sendt til CDC-sjefen

I brevet hevder avisa at assistenten også skal ha bedt sjefen om «å minne Schuchat på at tusenvis av amerikanere døde under hennes arbeid med utbruddet av svineinfluensa i 2009».

E-posten skal også ha blitt videresendt til CDC-sjef Robert Redfield.

Avisa hevder at dette er en av flere e-poster som skal ha illustrert hvordan Caputo og hans assistent skal ha forsøkt å presse talspersoner i CDC til taushet, og utfordre grunnlaget for CDC-toppenes uttalelser.

Avisa hevder også at Caputo skal ha kritisert CDCs kommunikasjonsavdeling en rekke ganger. Både for å ikke svare han tidsnok og for å gi intervjuer til «feil» medier. Kommunikasjonssjefen skal også ha bedt CDC om svar på hvem hos CDC som godkjente intervjuer mellom National Public Radio (NPR) og CDC.

ADVARER: Iran advarer USA:Iran advarer USA og president Donald Trump mot å gjøre en «Strategisk feil». Det skriver nyhetsbyrået AFP. Vis mer

Svarer på anklagene

En talsperson for Caputos avdeling har uttalt at intervjugodkjenningene var for å sørge for at CDC «fulgte protokoller som dateres til tidligere administrasjoner som krever at avdelingen klargjør intervjuforespørsler for helsepersonell», ifølge avisa.

Verken CDC eller Caputo selv skal ha ønsket å kommentere opplysningene i denne saken, ifølge The New York Times.

Tirsdag meldte Politico at Caputo som følge av avsløringene har beklaget seg overfor ansatte i Helsedepartementet for å ha rettet negativ oppmerksomhet mot Trump-administrasjonens håndtering av covid-19. Caputo tok tidligere denne uka to måneders sykemelding fra jobben som kommunikasjonssjef for det amerikanske helsedepartementet.

Assistenten, som nå har forlatt departementet, har på sin side uttalt til The Globe and Mail at «han er bedre til å undersøke data enn byråforskere».

Kritisk

- Dersom reportasjen i Politico er korrekt, ser det ut til at regjeringen i USA tvinger CDC til å forandre sine råd så de skal passe med presidentens virkelighetsoppfatning eller hans beslutninger, har overlege ved Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, uttalt til Dagbladet Helsedepartementets mulige involvering i CDCs ukesrapporter.

- De fleste som jobber med smittevern rundt i verden, sjekker faglige råd fra CDC, altså vårt søsterinstitutt i USA. Nå kan vi ikke vite om disse rådene er forandret for å tekkes presidenten. Dette er fullstendig ødeleggende for CDCs troverdighet, fortsatte han.

Bekymringer knyttet til uavhengigheten til CDC har svirret samtidig som president Donald Trump har gått ut mot CDC-sjef Redfields uttalelser om når en vaksine vil være klar for folk flest. Samtidig nærmer USA seg 200 000 coronadødsfall.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer