Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avis: Russerne hacket strømselskap i USA

Det melder The Washington Post. 

DATAANGREP: Ifølge den anerkjente avisa Washington Post skal russere stå bak et hackerangrep mot et kraftselskap i delstaten Vermont. Russiske myndigheter, her ved president Vladimir Putin, har ikke kommentert påstandene. Foto: Reuters / NTB Scanpix
DATAANGREP: Ifølge den anerkjente avisa Washington Post skal russere stå bak et hackerangrep mot et kraftselskap i delstaten Vermont. Russiske myndigheter, her ved president Vladimir Putin, har ikke kommentert påstandene. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske myndigheter bekrefter overfor Washington Post at et kraftselskap i Vermont har blitt hacket.

- Ifølge koder skal angrepet kunne knyttes til russiske hackere, skriver den anerkjente avisa.

Hackerne skal ikke ha rammet kraftselskapet på noen måte, selv om de fikk innpass i deres systemer, skriver avisa.

- Kjeltring

HACKING: Under en pressekonferanse ved Det hvite hus fortalte president Barack Obama i dag at han personlig fortalte president Putin at dersom hackingen ikke stanset ville det bli seriøse konsekvenser. Video: CNN Vis mer

- Vi vil foreta en granskning av denne hendelsen og sørge for at dette aldri skjer igjen, sier Peter Shumlin, guvernør i Vermont til Washington Post.

Russiske myndigheter har foreløpig ikke kommentert påstandene.

Guvernøren går hardt ut mot Putin.

- Vermonts innbyggere og amerikanere bør både bli skremt og irritert over at verdens største kjeltring, Vladimir Putin, har forsøkt å hacke vårt elektriske nettverk, sier Peter Shumlin i en uttalelse ifølge storavisa.

Ifølge Washington post oppdaget datateknikere i kraftselskapet så kalte «malware-koder» i en bærbar PC som ikke var tilknyttet direkte til kraftstasjonen. Hackerne har derfor ikke forstyrret strømdistribusjonen i delstaten, men det sies likevel at russerne forsøkte å finne svakheter i selskapet.

Angrepet ses på som en del av «Grizzly Steppe» av Obama-administrasjonen.

Det er usikkert hva som var årsaken til hvorfor datamaskinen ble hacket, som avisa hevder.

Utviste diplomater

Dette er ikke første gang kilder hevder at russere står bak hackeangrep.

Torsdag kunngjorde amerikanske myndigheter at 35 russiske diplomater hadde 72 timer på å forlate landet. Dette skal være et straffetiltak mot Russland etter de påståtte hackeangrepene i forbindelse med det amerikanske presidentvalget.

Barack Obama har varslet at flere represalier vil iverksettes framover. Noen av dem vil ikke bli offentliggjort.

– Alle amerikanere burde bekymre seg over Russlands handlinger. Dette er et svar på Russlands innsats for å skade amerikanske interesser, sier USAs president.

Etter at USA kunngjorde at de utviste 35 diplomater, gikk det rykter om at Russland skulle gjøre det samme. Men dette var bare rykter, og han sa i en uttalelse i går at Russland ikke kom til å gjøre det samme mot USA.

Snubletråd

Flere eksperter og USA-kjennere mente at utvisningen av de russiske diplomatene var en snubletråd for Donald Trump. Trump skal innsettes som president 20. januar.

Selv mente den kommende presidenten at USA må «komme seg videre».

– Det er på tide for landet vårt å komme seg videre til større og bedre ting, sa Trump på en pressekonferanse i Florida torsdag.

Dagbladet/NTB

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!