Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avis: Sikkerhetsvakt ved belgisk atomanlegg drept - adgangskortet ble stjålet

- Det stemmer ikke at adgangskortet ble stjålet. Drapet på sikkerhetsvakten har ingenting å gjøre med terrortrusselen i landet, opplyser påtalemyndigheten lørdag.

DREPT: Tidlig torsdag kveld ble en sikkerhetsvakt som jobbet ved et atomforskningssenter i Fleurus i Belgia drept. Flere medier meldte tidligere at han jobbet ved atomanlegget Thiange (bildet). Det har nå blitt avkreftet av myndighetene. Foto: Zuma Press / NTB Scanpix
DREPT: Tidlig torsdag kveld ble en sikkerhetsvakt som jobbet ved et atomforskningssenter i Fleurus i Belgia drept. Flere medier meldte tidligere at han jobbet ved atomanlegget Thiange (bildet). Det har nå blitt avkreftet av myndighetene. Foto: Zuma Press / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidlig torsdag kveld ble en sikkerhetsvakt som jobbet ved et atomforskningssenter i Fleurus i Belgia drept. Ifølge avisa La Dernière Heure (DH), som først meldte om drapet, skal adgangskortet til vakta ha blitt stjålet. 

Drapet på Didier Prospero fant sted i den belgiske storbyen Charleroi, ifølge DH. Myndighetene skal raskt ha tatt grep for å deaktivere adgangskortet, men det er foreløpig uklart om gjerningspersonen fikk brukt kortet før det ble deaktivert, melder DH. 

Politiet har iverksatt undersøkelser om motivet for forbrytelsen. Avisa skriver at dette har blitt en spesielt betent sak, etter angrepene i Brussel 22. mars. 

Avviser terror-link Flere medier, blant annet Dagbladet, meldte lørdag morgen at Prosperos jobbet ved atomanlegget Thiange. Det avkreftes nå av påtalemynigheten i Charleroi.

Påtalemyndigheten i Charleroi avviser at det finnes noen forbindelse mellom drapet på Didier Prospero, som ble skutt i sitt hjem torsdag, og noe planlagt terrorangrep, melder nyhetsbyrået Belga.

- Drapet på sikkerhetsvakten har ingenting å gjøre med terrortrusselen i landet, opplyser påtalemyndigheten lørdag.

Påtalemyndighetens kontor dementerer dessuten medierapporter om at Prosperos adgangskort var forsvunnet og fastslår at drapet er en kriminalsak.

Ifølge nyhetsbyrået arbeidet Prospero for sikkerhetsselskapet G4S, og det var hans barn som fant ham død på badet da de kom hjem fra skolen. Han var skutt med tre kuler, og familiens hund var også drept. Mannen hadde ansvar for sikkerheten ved et atomforskningssenter i Fleurus.

Økt sikkerhet Belgiske myndigheter har i etterkant av terrorangrepene i Brussel fryktet at landets atomkraftverk er sårbare.  

New York Times skriver i natt at det er bekymring for at IS forsøker å angripe, infiltrere eller sabotere kraftverkene eller forsøke å skaffe seg radioaktivt materiale ellet atom-materiale.

Ifølge avisa har også landet en historie med flere sikkerhetssvakheter ved atomkraftverkene i tillegg til den svake etterretningstjenesten og terrornettverket i landet.  

Fant skjulte opptak Ifølge avisa skal myndighetene ha tatt adgangskortet fra flere av de ansatte ved et av to atomkraftverk der flere ble sendt hjem like i etterkant av tirsdagens angrep.  

Ifølge The Guardian er sikkerheten oppjustert ved anleggene i Tihange og Doal. Belgiske sikkerhetsmyndigheter sier imidlertid det ikke er noen konkret trussel mot noen av kraftverkene.  

I tillegg skal det ha blitt funnet skjulte opptak av en ansatt ved et belgisk atomkraftverk hjemme hos Mohamed Bakkali, som er en mistenkt bakmann i Paris-terroren.  

17. februar avdekket avisa La Dernière Heure at direktøren for det belgiske atomforskningsprogrammet hadde blitt spionert på av IS' terrorcelle som har operert i landet. Det var først to uker seinere militærpersonell ble utplassert ved landets kjernefysiske anlegg. 

Hele Norges coronakart