Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avis: USA og Saudi-Arabia leter etter en forklaring på Khashoggis forsvinning begge kan godta

- Utenkelig at ikke kronprinsen autoriserte det.

FORSVUNNET: Jamal Khashoggi har ikke blitt sett siden han gikk inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. Foto: AP Photo / Hasan Jamali / NTB scanpix
FORSVUNNET: Jamal Khashoggi har ikke blitt sett siden han gikk inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. Foto: AP Photo / Hasan Jamali / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har gått to uker siden journalisten Jamal Khashoggi gikk inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. Siden har ikke den regimekritiske journalisten ikke blitt sett, og det regnes nå for ganske sikkert at han ble drept i konsulatet.

Jobber med felles «forklaring»

Det store spørsmålet er hvorvidt Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman hadde noen kjennskap til saken.

Så langt har kronprinsen og Saudi-Arabia benektet ethvert kjennskap til saken, men ifølge Washington Post jobber nå Trump-administrasjonen og den saudiarabiske kongefamilien med å finne en forklaring på Khashoggis forsvinning begge parter kan leve med.

En forklaring som ikke impliserer kronprins Mohammed bin Salman, som er en av Trumps nærmeste allierte, ifølge analytikere og tjenestemenn i flere land.

CNN og Wall Street Journal har tidligere sitert ikke navngitte kilder på at Saudi-Arabia vurderer å innrømme at Khashoggi ble drept ved et uhell under et avhør.

Donald Trump har de siste dagene advart mot å trekke forhastede slutninger, selv om de færreste tviler på at Khashoggi ble drept inne på konsulatet.

- Utenkelig at kronprinsen ikke visste

En av Donald Trumps aller nærmeste rådgivere, Rudy Giuliani, sier at mange høytstående tjenestemenn i Trump-administrasjon for over ei uke siden konkluderte med at Saudi-Arabia hadde tatt livet av Khashoggi.

- Spørsmålet er om kronprinsen eller kongen beordret det, eller om det var en gruppe som forsøker å tilfredsstille ham, sier Giuliani.

Ifølge Bruce Riedel, tidligere CIA-agent og ekspert på Saudi-Arabi og den kongelige familien, mener alt peker på bin Salman.

- Det er utenkelig at en operasjon med folk fra kongens garde, andre tjenestemenn og konsulatet ikke er autorisert av kronprinsen. Det er ikke sånn det kongedømmet fungerer, spesielt ikke med bin Salman som arving, sier Riedel.

Onsdag skriver også New York Times at amerikansk etterretning har indisier, ikke bevis, som knytter den saudiarabiske kronprinsen til saken, ifølge amerikanske og europeiske tjenestemenn.

De har ikke kunnet slå fast om bin Salman beordret å få journalisten drept, eller om hans intensjon var å få ham pågrepet og sendt tilbake til Saudi-Arabia, skriver NTB.

4 har bånd til kronprinsen

Tirsdag kom det rapporter fra New York Times som sier at fire av de 15 mennene det mistenkes står bak forsvinningen til Khashoggi har bånd til bin Salman.

En av dem har ofte blitt sett sammen med kronprinsen på reise, blant annet nylig til Paris og Madrid. Han har også vært avbildet sammen med bin Salman.

Tre andre skal ifølge vitner og andre opplysninger være en del av kronprinsens sikkerhetsteam.

Tyrkiske myndigheter mener disse fem var en del av det 15 mann sterke, såkalt drapsteamet, som befant seg på konsulatet dagen Khashoggi forsvant. Stemmer dette vil det kunne knyttes direkte til kronprinsen, som hevder at verken han eller den saudiarabiske regjeringen har kjennskap til saken.

DREPT: Journalisten Jamal Khashoggi hevdes å ha blitt drept. Disse bildene, som ble først offentliggjort av Tyrkisk TV, skal angivelig vise draptsteamet ankomme det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Tyrkiske myndigheter mener at det var her drapet skjedde. Video: NTB Vis mer

- Kuttet av fingrene

Onsdag ble det også kjent at tyrkiske myndigheter skal sitte på et opptak som avslører hva som skjedde 2. oktober, da Khashoggi kom til konsulatet for å få bevis for at han var skilt.

Ifølge tjenestemenn sto de 15 saudiaraberne klare og ventet på Khashoggi da han kom.

Etter at han hadde blitt vist inn på kontoret til konsul Mohammad al-Otaibi, ble han nesten tatt av agentene, som deretter skal ha slått og torturert ham, forteller en anonym kilde til New York Times.

- Deretter skal de ha kuttet av mannen fingrene, fortsetter tjenestemannen.

Konsul al-Otaib skal ifølge tjenestemannen ha reagert.

«Gjør dette ute. Dere vil gi meg problemer», skal han ha sagt, ifølge den tyrkiske avisa Yeni Safak.

«Om du vil leve når du kommer tilbake til Saudi-Arabia, så hold kjeft», skal en av agentene ha svart.

I løpet av to timer skal de antatte drapsmennene ha forsvunnet fra konsulatet.

USA ber om lydopptak

USA har bedt Tyrkia om å dele lyd- og videoopptak i saken. Trump sa til pressen i Det hvite hus onsdag at han vil diskutere slike opptak, «hvis det finnes».

Trump la til at opptak «trolig finnes». Han har også gjentatt flere ganger at regimet i Riyadh er en viktig alliert og understreket at landet er viktig for amerikansk militærindustri.

Onsdag møtte også utenriksminister Mike Pompeo Turkias president Recep Tayyip Erdogan. Erdogan har ikke kommentert forsvinningssaken offentlig, men ifølge Pompeo gjorde Erdogan det klart at «Saudi-Arabia samarbeider i etterforskningen som Tyrkia har åpnet, og at de vil dele informasjonen.

På spørsmål om han har fått høre lydopptaket av det angivelige drapet på Khashoggi, sa Pompeo.

- Jeg har ikke noe å si om det.

Det siste året har Khashoggi vært bosatt i USA, hvor han blant annet skrev for Washington Post.

Her har han levert kommentarartikler med kritikk av kronprins bin Salman. Samme avis skrev i forrige uke at amerikanske etterretningsorganisasjoner hadde fått informasjon om at kronprins Mohammed bin Salman beordret en operasjon for å lokke Khashoggi ut av USA og pågripe ham.

Khashoggis siste kommentar

Washington Post publiserte onsdag den siste kommentaren Khashoggi sendte dem. I en merknad fra avisas meningsredaktør, Karen Attiah, står det at fikk de kommentaren av Khashoggis oversetter og assistent dagen etter at han forsvant.

«Vi ventet med å publisere kommentaren fordi vi håpet at Jamal skulle dukke opp igjen, og at vi kunne redigere den sammen. Nå må jeg akseptere: Det kommer ikke til å skje», skriver Attiah.

Kommentaren er etter hennes mening en perfekt oppsummering av det Khashoggi brant for; frihet i den arabiske verden.

Kommentaren har tittelen: «Det den arabiske verden trenger mest er ytringsfrihet».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!