TRYKKET MOHAMMED-TEGNING: I forbindelse med at politiet i Bodø måtte fjerne et stort banner med en Muhammed-tegning, illustrerte Avisa Nordland saken med bilde av banneret. Dette er et av to. Foto: Faksimile
TRYKKET MOHAMMED-TEGNING: I forbindelse med at politiet i Bodø måtte fjerne et stort banner med en Muhammed-tegning, illustrerte Avisa Nordland saken med bilde av banneret. Dette er et av to. Foto: FaksimileVis mer

Avisa Nordland trykket Mohammed-tegning

Bodø-politiet måtte fjerne en stor banner med en Muhammed-tegning. Avisa Nordland valgte å illustrere saken med bilde av banneret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Vi gjorde en helt ordinær nyhetsvurdering. Det er ikke noe forsøk på å provosere eller ikke provosere. Vi mener nyhetskriteriene tilsier bruk av en illustrasjon, mener sjefredatør i Avisa Nordland, Jan-Eirik Hanssen, til Dagbladet.

Politiet fjernet Muhammed-tegningDet var en nyhetssak i forbindelse med at politiet i Bodø natt til i går rykket ut til Grønnåsen like utenfor Bodø sentrum for å fjerne et stort banner med en tegning av Muhammed at avisa illustrerte saken med bilde av banneret foran politihuset.

- Politiet ble tipset om saken ved ett-tiden natt til lørdag, og en patrulje ble sent til stedet, sier operasjonslederen i Salten politidistrikt til Avisa Nordland.

- Vi har ikke tatt stilling til det eventuelle politiske innholdet i tegningen. Årsaken til at banneret ble fjernet, er først og fremst av trafikksikkerhetsmessige årsaker, understreker politiet. Lyskrysset på Grønnåsen er ifølge politiet et av de mest ulykkesbelastede i Bodø, og et slikt banner kunne ført til at bilførerne hadde mistet fokus på trafikken.

Tegningen viser Muhammed med en flaske i den ene hånda, og en pistol i den andre. Turbanen er illustrert med en bombe. Tegningen har visse likhetstrekk med den omstride Muhammed-karikaturen som den danske avistegneren Kurt Westergaard tegnet.

Muhammed-stridNylig har det vært mye debatt rundt Dagbladets publisering av en Muhammed-tegning. Karikaturen sto på trykk i forbindelse med en sak som omhandlet PSTs Facebook-side, der det i et innlegg ble lenket til tegningen.

3000 personer demonstrerte mot Dagbladet, og mest fokus fikk hovedtaleren Mohyeldeen Mohammad, som advarte mot 11. september eller 7. juni i Norge. Få dager etter gikk han ut og sa at steining av homofile er en riktig straff. Og da et Dagblad-team kjørte til Larvik for å forsøke å få et intervju med 24-åringen uttalte han at «det er folk på vei hit for å skyte dere nå».

Operasjonslederen i Bodø opplyser til Avisa Nordland at de ikke har fulgt nøye med i debatten rundt andre Muhammed-karikaturer, men bekrefter at de er oppmerksomme på at disse har skapt kraftige reaksjoner blant muslimer.

- Tegningen er fjernet, og som sagt først og fremst på grunn av trafikksikkerheten, sier operasjonslederen.

- PrinsipieltDa Dagbladet publiserte karikaturen av Muhammed, var begrunnelsen at det var brukt i forbindelse med en oppsiktsvekkende nyhetssak.

- Dagbladet trykker ikke tegninger av Muhammed i tide og utide, men dette var en oppsiktsvekkende nyhetssak. Den beste måten å illustrere den på var å vise tegningene, sa Dagbladets konstituerte sjefredaktør, Lars Helle, etter publiseringen.

Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland ønsker ikke å kommentere om han ser likheter i begrunnelsen, men sier han ikke har noen innsigelser mot Dagbladets bruk av Muhammed-tegningen.

- Prinsipielt er det opp til redaktørene om hvilke illustrasjoner man skal bruke til nyhetssaker, sier han.

Salten politidistrikt vet foreløpig ikke hvem som hang opp banneret, men vil etterforske saken. Det er også uklart hvor lenge den hang over gangbroa før den ble tatt ned.