Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avisa publiserte liste over kvaliteter som «vil avsløre» homofile - frykter at liv blir satt i fare

Aktivister frykter at liv blir satt i fare som følge av «tipsene».

Illustrasjonsbilde: Shutterstock / NTB Scanpix
Illustrasjonsbilde: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den nasjonale malaysiske avisa «Sinar Harian» har publisert en liste med «tips» for å identifisere potensielle homofile eller lesbiske personer, skriver The Guardian.

Avisa skal ha publisert en artikkel med en slags tilhørende faktaboks, hvor punktene inneholdt informasjon om kvaliteter homoseksuelle personer visstnok skal ha.

Artikkelen viser Malaysias dårlige holdning til LGBT-rettigheter og vekker sinne hos aktivister som mener at liv blir satt i fare. Reaksjonene har også vært sterke på sosiale medier.

«Enkle å identifisere»
Artikkelen tipset om angivelige særegne kvaliteter som ville avsløre LGBT-personer. Ifølge artikkelen skulle homofile menn være enkle å identifisere på grunn av «deres forkjærlighet for skjegg, å dra på treningsstudio for å sjekke opp andre menn, og merkeklær.»

Lesbiske skulle være lette å kjenne igjen fordi «de pleier å klemme hverandre, holde hender og liker å fornedre menn».

Ulovlig i landet
Landet har beholdt en straffelov fra kolonitida som kriminaliserer seksuell atferd «mot naturens orden», som inkluderer homoseksualitet, ifølge Huffington Post. Dette kan innebære 20 års fengselsstraff.

Aktivister har bedt om en mykere retorikk i malaysiske medier etter at flere menn og kvinner nylig har blitt funnet døde, alle mistenkt for å være homofile eller transseksuelle.

I fjor ble en 18 år gammel student slått og brent til døde av personer i klassen hans som kalte han for «pondan», altså en homofil mann. En 27 år gammel transseksuell kvinne ble angrepet med kniv og skutt tre ganger i et angrep noen måneder senere.

Sterke reaksjoner
Arwind Kumar, aktivist og en av Malaysias største stjerner på sosiale medier, har reagert sterkt på artikkelen fra Sinar Harian.

- Det er så mange viktigere problemer i dette landet som må tas opp, sier han i et klipp publisert på hans Youtube-kanal.

- Hvis du virkelig ønsker å utdanne samfunnet, så forklar dem trekkene til pedofile, overgripere, mordere, kidnappere, folk som faktisk truer andres liv. Hvordan i helvete truer en homofil person ditt liv?

Kumars Youtube-video ble publisert på Facebook lørdag og har over 100 000 visninger og nesten 500 kommentarer. I videoen latterliggjør han også påstanden om at skjeggvekst har noe å gjøre med å være homofil.

- Jeg kjenner mange veldig, veldig religiøse mennesker som elsker å ha skjegg. Prøver du å si at de er homofile?

Konservativ islam
Sinar Harian-artikkelen sto sammen med et intervju med Hanafiah Malik. Malik er en predikant som advarer om økende homoseksualitet i Malaysia, og som mener at det haster å stoppe trenden. ​

Den nedsettende holdningen til LGBT-personer i media kommer blant annet av den økende innflytelsen av konservativ islam i politikken og kulturen i Malaysia, skriver The Guardian.

Malaysiske myndigheters konservative syn på homoseksualitet har skapt mange overskrifter de siste årene. Ifølge Reuters ga myndighetene i 2012 ut retningslinjer og hold seminarer for å hjelpe lærere og foreldre å se etter tegn på homoseksualitet hos barn. ​

I fjor ville myndighetene kutte ut enkelte scener fra «Skjønnheten og udyret», på grunn av «homoseksuelle øyeblikk», men Disney nektet. LeFou er selskapets første homoseksuelle karakter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!