Avisbud (15) torturert

Et avisbud på 15 år ble overfalt av flere eldre ungdommer da han kom inn i blokka på Ellingsrudåsen i Oslo. Først ble gutten slått og mishandlet, før to av ungdommene tok ham med på gutterommet og voldtok gutten med flaske og skrutrekker. Tre andre sto og så på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge tiltalebeslutningen til statsadvokat Per Egil Volledal skal den groteske mishandlingen og voldtekten av avisbudet ha skjedd våren 1997.

I dag starter rettsforhandlingene i Oslo byrett. Fem ungdommer fra drabantbyer på østkanten sitter på tiltalebenken.

To av dem er tiltalt for både mishandling og voldtekt. En for mishandling og de to andre for medvirkning.

Tiltalen mot de fem unge mennene, som da var fra 17 til 20 år gamle, er svært alvorlig. Overgrepene, som skjedde i fjor vår, skal ha startet som en hevnaksjon mot avisbudet.

Holdt fanget

Ifølge forklaringene fra de fem tiltalte skal avisbudet ha stått bak tagging av boligblokker og salg av narkotika i nærmiljøet.

Dette skal ha dannet bakgrunnen for at gjengen hadde bestemt seg for å «ta» 15-åringen og gi ham en lærepenge.
Under den faste kveldsruta en mandag i fjor vår skal to av guttene ha overfalt avisbudet. Etter å ha dratt ham inn i en kjeller, skal de ha mishandlet ham med slag og spark mot hode og kropp flere ganger. Deretter førte de ham hjem til en av de andre guttene i gjengen. På gutterommet skal de ha bedt ham om å kle av seg og legge seg på magen over en stol. Deretter skal de ha voldtatt 15-åringen flere ganger ved å stikke en flaske og en skrutrekker inn i endetarmsåpningen.

Drapstruet

I tillegg skal de ha fått ham til å stønne i telefonen, tvunget ham til å sitte naken i «hunde-stilling» i ca 30- 40 minutter og slått på voldtektsgjenstandene.

Etter å ha blitt torturert og mishandlet i over en og en halv time, skal avisbudet ha blitt ført inn i et skogholt. Her skal de samme gjerningsmennene ha rispet ham med kniv og uttalt at de skulle drepe ham.

15-åringen skal først ha blitt sluppet fri om kvelden for å skaffe 15000 kroner som gjengen hadde forlangt. Da han seinere på kvelden oppsøkte en kamerat og ba om å få låne penger, ble overgrepene oppdaget og meldt til politiet.

Ifølge tiltalebeslutningen har to av guttene i ungdomsgjengen ledet an i mishandlingen. Disse to, en 20 år gammel nordmann og en ett år yngre kamerat fra Marokko, skal ha utført voldtekten mens de andre så på.

Delvis tilstått

En 21 år gammel nordmann skal ha slått tiltalte flere ganger på kroppen med en grein slik at den knakk. De to siste i guttegjengen, begge nordmenn, er tiltalt for å ha unnlatt å avverge handlingene eller varsle andre som oppholdt seg i samme hus.

De to hovedtiltalte skal delvis ha innrømmet straffeskyld.

PÅ GUTTEROMMET: De alvorligste overgrepene mot 15-åring skal ha skjedd i et bolighus i denne gata, på gutterommet til en av de tiltalte ungdommene.