Avisene refser Jeltsin

MOSKVA (NTB): Ledende russiske aviser vender tommelen ned for Boris Jeltsins overraskende nedrustningsutspill i Stockholm. Avisskribentene gir presidenten det glatte lag, og ironiserer over hans hang til spontanitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle avisene stiller seg kritisk til Jeltsins opptreden i Stockholms rådhus tirsdag kveld, da han uten videre lovet å fjerne langt flere atomstridshoder enn det han tidligere er blitt enig med amerikanerne om.

- Dagen før avreisen til Stockholm ble presidentens tale gjennomgått av generalstabens eksperter i Moskva, og det fantes ikke et eneste ord om ensidige nedrustningstiltak, skriver den liberale avisen Nezavisimaja Gazeta syrlig fra den svenske hovedstaden.

Samtlige russiske aviser gjør et poeng av at Jeltsins uttalelser ikke var planlagt på forhånd. Men hans pressetalsmann Sergej Jastrzjembskij fikk det travelt med å forklare hva Jeltsin egentlig mente.

- Alle - fra Jastrzjembskij til utenriksminister Jevgenij Primakov og generalene - ble tatt på sengen. Og nok en gang måtte pressetalsmannen trå til for å nyansere og tolke presidentens uttalelser, skriver Komsomolskaja Pravda.

Jeltsins «datafeil»

Den liberale avisen Sevodnja skriver at Jeltsins utspill springer ut av indre svakheter i den russiske ledelsen. - Tidligere tiders såkalte fredsinitiativ fra Kreml var et resultat av innenrikspolitisk uenighet og økonomiske problemer. Slik er det også med Jeltsins utspill - de er et resultat av den krisen landet befinner seg i, heter det i Sevodnja.

Den største dagsavisen i Moskva, Moskovskij Komsomolets, minner om at det ikke var ventet de store nyheter under Jeltsins statsbesøk i Sverige. Men det ender med sensasjon fordi Jeltsin velger å improvisere.

- Allerede første kveld viste hvor sliten Jeltsin var, skriver avisen og karakteriserer presidentens opptreden i rådhuset som «upassende».

Presidenten svarte både muntert og sammenhengende på spørsmål - som aldri ble stilt, skriver Moskovskij Komsomolets, og sammenligner presidentens opptreden med feil i en datamaskin.

- I stedet for den forventede informasjon på skjermen, kommer det opp helt andre køer som viste svar på noe ingen ventet på, skriver avisen, og viser til Jeltsins uttalelse om Tyskland og Japan som atommakter. At presidenten begynte å snakke om Finland og muligens ikke viste hvilket land han befant seg i, kan muligens også skyldes «datafeil» i Jeltsins hode.

Den muntre Jeltsin

Kveldsavisen Izvestija legger fram en helt annen forklaring på Jeltsins improvisasjoner og overraskelser: Han ønsket bare å muntre opp forsamlingen ved å legge an en lettere tone.

- Jeltsin begynte med å lese opp den tvers gjennom kjedelige talen, som var holdt i en tone som langt fra passet presidenten. Han ble mismodig, men ønsket ikke å fremstå som kjedelig. Derfor valgte han å overraske de fremmøtte, skriver Izvestija.

Ifølge avisen satt Primakov og Jastrzjembskij med fordreide ansikter etter hvert som presidenten talte. Deretter måtte de sammenholde sine synspunkter. Resultatet ble at Jeltsin bare hadde «radikalisert den diplomatiske prosess» og livet opp språket som brukes mellom atommaktenes statssjefer, mener Izvestija.

Samtlige russiske aviser gjør i dag et poeng av at Jeltsins kom med uttalelser som ikke var planlagt på forhånd.