Avisene tilbake i stativene

Seint i går kveld ble det enighet mellom Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) etter at nærmere 3000 journalister hadde aksjonert i 11 dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ann-Magrit Austenå, leder i NJ, sier til Dagbladet at det umulige er blitt mulig.

- Gjennom dette resultatet er det skapt ro rundt pensjonen for en hel bransje innen NHO. Det MBL påsto var umulig, viste seg likevel ikke å være det, opplyser Austenå.

- Hadde fullmakt

Hun mener dette var årsaken til avtalen som ble inngått i går kveld:

- Vi har hatt en reell uenighet om MBL hadde fullmakt til å inngå en bindende avtale om pensjon. Streiken og tida har vist at MBL hadde en slik fullmakt. Dermed ble vi enige.

Austenå mener NJ har fått gjennomslag for sine pensjonskrav.

- For de journalister som har tjenestepensjon, blir det nå ingen endring uten enighet, fram til 15. juni 2006. Tariffperioder varer uansett bare i to år. Uansett hvilke formuleringer vi hadde fått inn, kunne avtalen like fullt reforhandles etter to år, sier Ann-Magrit Austenå.

Likebehandling

Dessuten har vi fått forsterket forhandlingsmulighet lokalt for dem som ikke har tjenestepensjon, med mulighet til å trekke inn sentral hjelp.

Avgjørende for å avblåse streiken var også situasjonen for midlertidig ansatte.

- Vi fikk fullt gjennomslag for likebehandling av midlertidige og fast ansatte, samt et brukbart lønnstillegg med en ramme på 3,5 prosent, opplyser Ann-Magrit Austenå.

For styreleder Olav Terje Bergo i Mediebedriftenes Landsforening var avtalen vanskelig å svelge.

- Satt langt inne

- Pensjonsløsningen satt langt inne hos meg, men var nødvendig for å få en slutt på streiken. Her er jeg forberedt på intern kritikk, sier Bergo til NTB.

Og legger til:

- Vi har innfridd både forsida og baksida på journalistenes streikeskjorte, hevder Olav Terje Bergo.

Se leder side 2

AVBLÅST: Lederen i Norsk Journalistlag Ann-Magrit Austenå fikk i går gjenomslag for sine pensjonskrav overfor Mediebedriftenes Landsforening (MBL). 11 dagers avisstreik er over.