MOSUL I BRANN; Foto: REUTERS/Stringer Scanpix
MOSUL I BRANN; Foto: REUTERS/Stringer ScanpixVis mer

Aviser i Midtøsten frykter at hele regionen kan stå i brann

Angrepet på Mosul får hele Midtøsten til å skjelve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sjokkerende angrepet på Mosul, som er Iraks økonomiske hjerte, er et varsel om enda dårligere tider. Det frykter kommentatorer og lederskribenter i hele Midtøsten. Noen mener at Irak vil bli ødelagt, og at kaos og terror kan spre seg ytterligere.

Det stilles spørsmål om hvorfor organisasjonen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), som nå har tatt kontroll over Mosul og flere byer i det sunni-dominerte Irak, ikke ble stanset at hæren. Det er stor frykt for en intern storkrig mellom sunnier og shiaer i Irak. Og hva vil kurderne, som har sine områder rett nord for Mosul, gjøre?

BBC har gjort et sammerndrag av det kommentatorene og lederskribenter i Midt-Østen har skrever i dag.

Adnan Hussein i al-Mada, Irak: - Sørgende Irak, sørgende Mosul, sørgende Fajulla, sørgende Samarra, og sorg over alle de andre irakiske byer som vil falle for ISIS, den ene etter den andre. Saddam Hussein og Baath-partiet ødela Irak, og etterlot seg bare en halv stat. Politisk islam ødelegger nå den gjenværende halve staten.

Fakhri Karim i al-Mada, Irak: Hva skjedde virkelig? Hvorfor var veien for alle disse leiesoldatene åpen, slik at de kunne marsjere inn? Hvordan kom gruppa til byens utkant, så til byens hjerte, uten at de ble imøtegått av de væpnede styrker? Hvorfor ble ikke flyvåpenet brukt til å lamme dem, for ikke å si knuse dem alle sammen?

Al-Watan, Saudi-Arabia: - Den irakiske statsministeren streben etter å klamre seg til makta for enhver pris er ikke noe nytt. Da hans toppkommandanter flyktet fra sammenstøtene, og unnlot å forsvare de sivile i Mosul, antyder det to ting. Likegyldighet, eller en vilje til å blande kortene, som er enda verre. Å åpne veien for ISIS til å ta kontroll over Mosul reiser mistanker.

Urayb al-Rintawi, i al-Dustur, Jordan: - Staten smuldrer hen i det vestlige Irak, og irakiske byer i sunni-provinsene faller en etter en. For oss i Jordan har vi ikke lenger luksusen å vente og se, fordi faren kommer til våre soverom.
Muhammad al-Farhat i al-Hayat, London: - Daesh (ISIS på arabisk) har forent sine syriske og irakiske territorier. Å få kontroll på det krever en innsats som USA aldri var i stand til i Afghanistan.

Seyyed Rahim Nemati i Javan, Iran: - Daesh-bevegelsen i Irak er den kreft-aktige veksten av terrorisme i det landet. Og irakiske ledere, det inkluderer shia, sunni og kurdere, må rask gjøre tiltak for å knuse det. Hvis ikke vil kreften svelge hele Irak og til og med regionen.

Izz al-Din al Darwish i Tishrin, offisisll syrisk avis: - Med den blodige ekstremistisk-islamistiske utviklingen som går over Syria, Irak, Jemen, Libya, Egypt, Tunisia og andre land, er den arabiske veien, og spesielt eliten, og intellektuelle over hele verden, nå overbevist om at arabere ikke vil ha noen stabilitet så lenge den saudiske kongelige familien eksisterer.

Adli Sadiq i al-Hayat al-Jididah, Palestina: - Daesh og deres gjerninger i den irakiske provinsen Nineveh burde være en lærepenge for alle i hele verden. Dette er et resultat av Shia-undertrykkelse støttet av Iran, som har ført til sinne blant sunni-minoriteten.