VIL VISE JØDER STØTTE:  Hassan Raja, Zeeshan Abdullah, Hajrah Arshad og Ali Chishti har sammen med flere andre unge muslimer tatt initiativ til en samling utenfor synagogen i Oslo på lørdag. Foto: Oda Leraan Skjetne / Dagbladet
VIL VISE JØDER STØTTE: Hassan Raja, Zeeshan Abdullah, Hajrah Arshad og Ali Chishti har sammen med flere andre unge muslimer tatt initiativ til en samling utenfor synagogen i Oslo på lørdag. Foto: Oda Leraan Skjetne / DagbladetVis mer

Aviser over hele verden skriver om muslimene som vil slå ring om synagogen i Oslo

- Vi hadde aldri trodd at det skulle bli en så stor sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Saken om de unge muslimene som vil slå ring rundt synagogen i Oslo har spredd seg over hele verden. I dag tidlig var det den tredje mest leste saken i storavisa The Washington Post.

Russiske RT har tatt kontakt for intervju. CNN og BBC skal dekke arrangementet på lørdag live.

MINNEMARKERING: Så mye som 40 000 mennesker var tirsdag samlet i København for å minnes de drepte etter helgas terrorangrep. Etter terrorangrepet bestemte en gruppe norske muslimer seg for å slå ring om jødene. Foto: Michael Probst / AP Photo / NTB Scanpix
MINNEMARKERING: Så mye som 40 000 mennesker var tirsdag samlet i København for å minnes de drepte etter helgas terrorangrep. Etter terrorangrepet bestemte en gruppe norske muslimer seg for å slå ring om jødene. Foto: Michael Probst / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Det har jo blitt kjempestort. Vi hadde aldri trodd at det skulle bli en så stor sak. Vi har fått veldig mye støtte og positiv respons. Det er godt å se at folk synes det vi gjør er riktig, sier initiativtaker Zeeshan Abdullah til Dagbladet.

- Det er over all forventning, det er så positivt at jeg får vondt i magen. Vi har bare mottatt positive tilbakemeldinger, sier initiativtaker Hajrah Arshad til Dagbladet.

- Prøver å konspirere I arrangementet de har kalt «Fredens ring» vil de unge muslimene lørdag kveld slå ring om synagogen i Oslo. De jødiske miljøene i Vest-Europa er i høy beredskap etter angrepene mot jødiske mål i Paris og København.

Dagbladet møtte tirsdag arrangørene utenfor synagogen. Under intervjuet kom to politipatruljer kjørende forbi og lurte på hva som foregikk. Også i Oslo er sikkerheten høyere nå.

- Vi tror ikke det har skjedd noe liknende i Europa før. Oslo er først ute med dette her. Så kanskje folk kan ta initiativet til liknende arrangement andre steder. Det er over 1500 påmeldte på lørdag, vi hadde aldri trodd det skulle komme så mange, sier Abdullah til Dagbladet.

Allerede nå er det varslet enda en fredsring i Bergen.

- Vi ser på diverse forum at muslimhatere prøver å så tvil om og konspirere rundt hvorfor vi lager arrangementet. De prøver å skape disse fiendebildene. At saken får internasjonal oppmerksomhet mener vi er et slag i trynet på dem. Vi vil stå opp for en minoritet som blir behandlet dårlig, sier Chishti til Dagbladet.

Jøder og muslimer, sammen. Fox News, pakistanske Dawn, Alnahar Egypt, The Washington Times og The Post og en rekke jødiske medier på både fransk, engelsk og spansk har skrevet om arrangementet.

- Kan ikke få definisjonsmakten Terroristen Amedy Coulibaly som tok flere gisler på en koscherbutikk under terroren i Paris støttet terrorgruppa Den islamske stat (IS). Også den antatte København-terroristen Omar El-Hussein skal ha hatt ekstremislamistiske holdninger.

- Det er veldig viktig at det ikke er en viss gruppe muslimer som får snakke på vegne av alle, så de får definisjonsmakten. Det er viktig å vise at vi tar avstand fra det hatet jøder møter til daglig, sa initiativtaker Hajrah Arshad til Dagbladet på Tirsdag.

«Islam er å beskytte våre brødre og søstre, uavhengig av hvilken religion de tilhører», står det på Facebook-arrangementet.

OSLO  20150215.
Politiet patruljerer ved synagogen i Oslo søndag.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
OSLO 20150215. Politiet patruljerer ved synagogen i Oslo søndag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Vi er veldig positive til dette arrangementet og synes det er flott. Det er flott at de vil slå ring om jøder, og dersom noen vil oss til livs, så må de først passere dem, sa forstander Ervin Kohn i Det mosaiske trossamfunn til Dagbladet på tirsdag.