Avisstreiken avverget

Partene enige i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokken tre natt til lørdag, tre timer etter at meklingsfristen gikk ut, ble det klart at journalistene, grafikerne og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) godtok Riksmeklingsmannens forslag til løsning i forhandlingene om ny tariffavtale. Dermed blir det ingenting av den varslede avisstreiken.

Norsk Journalistlag og grafikerne organisert i Fellesforbundet har hatt separate forhandlinger med MBL, men kravene og de nye tariffavtalene har mange fellestrekk. Det sentrale spørsmålet i forhandlingene har vært kravet om styrking av pensjonsavtalene.

Den nye avtalen sier blant annet at alle pensjonsavtaler skal forankres i skriftlige avtaler i hver bedrift og at arbeidstakerne skal ha større kontroll over eventuelle endringer i avtalen. Løsningen på pensjonstvisten blir på Fellesforbundets hjemmesider beskrevet som «enestående».

- Dette er et stort og viktig framskritt med tanke på å sikre medlemmene solide pensjonsordninger, sier forbundssekretær og forhandlingsleder Anders Skattkjær.

Alle fornøyd 

I tillegg får både journalistene og grafikerne økonomiske tilskudd. Grafikerne skal også ha rett til kompetansehevende tiltak i forbindelse med nedbemanning, mens journalistene har fått skjerpet inn bestemmelsene omkring opphavsrett.

- Dette er sluttføringen av streiken for to år siden. Nå har vi fått landet den prosessen vi startet på, sier Ann-Magrit Austenå, leder av Norsk Journalistlag, på forbundets hjemmesider.

- Vi er godt fornøyd, partene har arbeidet godt sammen. Meklingene har vært konstruktive og ført i en god tone, sier styreleder i MBL, Olav Mugaas, på mediebedriftene.no.

FORTSATT FULLE AVISHYLLER: Journalistene, grafikerne og MBL kom til enighet i natt.