- Avisutklipp var nok til å bli listeført som agent

BISCHOFRODE (Dagbladet): - Navnet Stein Viksveen sier meg ingen ting. Dersom han har hatt kontakt med en av mine underordnede i Stasi, er det ikke umulig at han har vært fullstendig uvitende om at han ble ført som spion, sier tidligere spionasjesjef Karl Rehbaum (62) til Dagbladet .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oberst Rehbaum ledet Stasis spionasje i NATO- og EU-landene - avdeling XII - i det siste året før DDR-regimets sammenbrudd. Før det var han avdelingens nestkommanderende i åtte år. Avdeling XII var spydspiss i den enorme i spionasjeorganisasjonen HVA («Hauptverwaltung Aufklärung»).

Stasi-obersten med tilnavnet «Renner» («Løperen») har aldri før uttalt seg til journalister om sin virksomhet som spionasjesjef. Dagbladet besøkte ham i hans hjem i landsbyen Bischofrode, vest for Halle i det tidligere DDR.

Dekknavn

Rehbaum understreker at det ikke var uvanlig at Stasi registrerte utlendinger, også nordmenn, i sine spionkartotek med HVA-nummer og til og med dekknavn, selv om de ikke var spioner. Overlevering av et avisutklipp kunne være nok til å bli listeført som agent.

- Vi registrerte politikere, tjenestemenn, journalister og andre nordmenn som vi vurderte som interessante kontakter for framtida. Vi ga dem nummer og dekknavn. Som potensielle spioner eller som samtalepartnere. De kunne være helt uvitende om at de ble kartotekført, sier Rehbaum.

- Dersom norsk politi har sagt at sju- åtte nordmenn var aktive Stasi-spioner inntil Murens fall i 1989 og at vi skal ha hatt til sammen 38 nordmenn i vår tjeneste, er det trolig en overdrivelse, sier han.

Også diplomater i DDR-ambassadene ble i stor grad registrert i Stasi-kartotekene som spioner.

Toppfolkene i NATO

Oberst Rehbaum understreker at Stasi var godt orientert om Norge:

- Vi visste nøyaktig når og hvor alle norske jagerfly lettet og landet. Alle militærøvelser der Norge var med, ble overvåket. Dette gjaldt både øvelser der marine og landstyrker deltok og stabsøvelser som Wintex og Hilex. Vi hadde de komplette øvelsesdokumentene. Vi satt også med alle detaljer om bunkeren under Holmenkollbakken.

Men dette var opplysninger som vi i hovedsak fikk fra våre spioner i NATO-hovedkvarteret i Brussel, ikke fra norske spioner. Vi hadde våre toppfolk i NATO.

Eks-Stasi-sjefen sier at det ble gjort forsøk på verve spioner både i Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet i Norge.

- Å verve agenter i disse departementene og i forsvarsstabene hadde topp prioritet i Norge som i alle andre NATO-land. Men jeg kan med hånden på hjertet avkrefte at vi lyktes. I hvert fall var det tilfellet i min tid i avdeling XII, understreker Rehbaum.

Han underslår ikke at han hadde agenter i Norge, men vil ikke si hvor mange. Navn kommenterer han ikke, av prinsipp.

Ingen skade

- Mitt spionnett i Norge var meget overskuelig. Mine norske agenter har ikke påført landet noen skade.

Rehbaum sier at alle rapporter som Stasis spioner leverte, for lengst er tilintetgjort. Det skjedde like etter Berlinmurens fall. Dermed er bevismateriale borte for godt.

- Så langt jeg husker, opplevde jeg aldri at vi i avdelingen fikk rapporter fra Norge som fikk oss til å hoppe i taket, sier han.

Vil avlive myter

Han tar ett forbehold når det gjelder nordmenn og spionasje:

- Jeg kan ikke svare for hvilke kontakter avdelingene III, IX og SWT eventuelt hadde i Norge. Men jeg tror jeg ville kjent til dem.

Avdeling III omfattet spioner som var tilknyttet DDR-ambassadene. Avdeling IX var DDRs kontraspionasje og SWT var avdelingen for vitenskap og teknologi.

Om sin grunn til å la seg intervjue, sier han:

- Jeg vil bidra til å avlive noen myter og overdrivelser om vår virksomhet.