- Avisutklipp var nok til å bli listeført som agent

BISCHOFRODE (Dagbladet): - Navnet Stein Viksveen sier meg ingen ting. Dersom han har hatt kontakt med en av mine underordnede i Stasi, er det ikke umulig at han har vært fullstendig uvitende om at han ble ført som spion, sier tidligere spionasjesjef Karl Rehbaum (62) til Dagbladet .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Oberst Rehbaum ledet Stasis spionasje i NATO- og EU-landene - avdeling XII - i det siste året før DDR-regimets sammenbrudd. Før det var han avdelingens nestkommanderende i åtte år. Avdeling XII var spydspiss i den enorme i spionasjeorganisasjonen HVA («Hauptverwaltung Aufklärung»).

Stasi-obersten med tilnavnet «Renner» («Løperen») har aldri før uttalt seg til journalister om sin virksomhet som spionasjesjef. Dagbladet besøkte ham i hans hjem i landsbyen Bischofrode, vest for Halle i det tidligere DDR.

Dekknavn

Rehbaum understreker at det ikke var uvanlig at Stasi registrerte utlendinger, også nordmenn, i sine spionkartotek med HVA-nummer og til og med dekknavn, selv om de ikke var spioner. Overlevering av et avisutklipp kunne være nok til å bli listeført som agent.

- Vi registrerte politikere, tjenestemenn, journalister og andre nordmenn som vi vurderte som interessante kontakter for framtida. Vi ga dem nummer og dekknavn. Som potensielle spioner eller som samtalepartnere. De kunne være helt uvitende om at de ble kartotekført, sier Rehbaum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer