Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avkappede hoder og gjengnavn skrevet i blod var det som møtte politiet da de tok seg inn i fengselet

- Vi er sjokkert. 

STO BAK: P.C.C. fra Sao Paulo skal ha stått bak drapene i Alcacuz-fengslet lørdag. Over 100 mennesker er drept i brasilianske fengsler i 2017, flere av dem er halshugget. Foto: AFP PHOTO / ANDRESSA ANHOLETE
STO BAK: P.C.C. fra Sao Paulo skal ha stått bak drapene i Alcacuz-fengslet lørdag. Over 100 mennesker er drept i brasilianske fengsler i 2017, flere av dem er halshugget. Foto: AFP PHOTO / ANDRESSA ANHOLETE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I det siste av en rekke opprør og drapsbølger i brasilianske fengsler ble minst 26 personer drept i Alcacuz-fengselet i Brasil i går. Minst tre av de drepte ble halshugget.

Drapene er en del av gjengkrigen rundt narkotikahandelen i Brasil, hvor de største grupperingene posisjonerer seg og angriper hverandres medlemmer også bak murene.

Sao Paulo-baserte P.C.C., Comondo Vermelho og Familia do Norte fra Amazonas skyr ingen midler i kampen mot hverandre, og har ved flere anledninger byttet på angriperrollen. Ved kampene i Alcacuz gir politiet P.C.C. skylden.

- Opprøret er nå under kontroll, bekrefter major Eduardo Franco til New York Times.

100 drept i 2017

Politiet stormet fengselet søndag norsk tid, etter å ha ventet på soloppgang før de våget å gå inn. Det ble da gjort slutt på 14 timer med vold og drap i fengselet, skriver AFP. Fangene i Alcacuz hadde kappet strømmen og fått tilgang på skytevåpen da politiet tok seg inn.

Grusomhetene føyer seg inn i rekken av flere opprør i brasilianske fengsler den siste tiden, der over 100 innsatte er drept bare på denne siden av nyåret, ifølge BBC. Også i disse kampene har mange innsatte blitt halshugget eller fått lemmer kappet av kroppen, ifølge brasilianske myndigheter.

- Vi er sjokkert, sier Wilma Batista i det brasilianske fengselsvesenet til New York Times.

Hodeløse lik

Batista sier hun er tilsendt bilder av en rekke hodeløse lik fra drapene i Alcacuz. I Brasil sirkulerer også en mobilvideo av en maskert mann med machete som poserer over døde kropper bak fengselsmurene. Bokstavene P.C.C. står skrevet på veggen i blod, skriver New York Times. Etter 2015 har mange av cellene i brasilianske fengsler ingen gitter, og fangene kan i realiteten vandre fritt 24 timer i døgnet.

- Fengselssystemet er ikke forberedt på denne narkokrigen. Det er ikke plass til å skille gjengene fra hverandre. Systemet er overbefolket, og tendensen er at ting bare blir verre, sier Lincoln Gakiya til New York Times.

Det har vært hyppigere fengselsopptøyer etter at våpenhvilen mellom landets to største narkotikabander Primeiro Comando da Capital (PCC) og Comando Vermelho (CV) brøt sammen i juli i fjor. I tiden etter ha gjengene kjempet om kontrollen i flere brasilianske fengsler.

Lover penger

Det har vært en rekke voldelige hendelser i brasilianske fengsler på denne siden av nyttår. 1. og 2. januar ble 56 fanger drept i et fengsel nord i Amazonas. Der ble hoder lempet over murene, skriver New York Times.

Det sitter 622 000 mennesker i brasilianske fengsler, for det meste unge, sorte menn, ifølge Yahoo News. President Michel Temer har lovet 250 millioner dollar til opprustning og bygging av nye veier.

Mye av problemet kan knyttes til at gjengene dominerer de frittgående fengslene, hvor myndighetene ikke er i stand til å tilby skikkelig beskyttelse til tusenvis av unge menn som kastes bak lås og slå hvert år. Eneste mulighet er å bli med i én av de mange gjengene som i realiteten kontrollerer hverdagen bak murene.

- Det er veldig trist, ikke bare på grunn av at mennesker er slaktet ned, men også fordi vi ser organisert kriminalitet stå ansikt til ansiktet med statsmakten og etterlate mentale og fysiske arr på fengselsbetjentene, sier politibetjent Eliabe Marques til New York Times.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling