Australia:

Avkappet fot kan løse spinnvilt mysterie

Melissa Caddick ble sist sett i november 2020. Nå pågår rettssaken om hennes angivelige død.

FORSVANT: Melissa Caddick avbildet sammen med ektemannen Anthony Koletti. Caddick forsvant 11. november 2020. Foto: Handout
FORSVANT: Melissa Caddick avbildet sammen med ektemannen Anthony Koletti. Caddick forsvant 11. november 2020. Foto: Handout Vis mer
Publisert

11. november 2020 forsvant australske Melissa Caddick (49) sporløst.

Bare timer tidligere hadde hjemmet hennes i Dover Heights, øst i storbyen Sydney, blitt ransaket av den australske kommisjonen for sikkerhet og investeringer (ASIC).

49-åringen var under etterforskning, mistenkt for å ha stjålet mer enn 23 millioner australske dollar, tilsvarende i overkant av 156 millioner kroner, fra venner og familie gjennom en type investerings-svindel kalt Ponzi.

Konseptet er oppkalt etter en italienske storsvindleren Charles Ponzi, som på begynnelsen av 1920-tallet sto bak et av historiens mest omfattende bedragerier.

Pyramidespill blir ofte omtalt som Ponzi-svindel, ifølge Store norske leksikon.

Caddick skal ifølge The New Zealand Herald ha utgitt seg for å være en finansiell rådgiver og investert millioner av dollar for kunder. Pengene skal hun ha brukt på dyre smykker, berømte luksusmerker som Chanel og Christian Dior, samt luksuriøse utenlandsreiser.

Fant avkappet fot

Den siste bekreftede observasjonen av 49-åringen var under ransakelsen, som ifølge australske ABC News varte i hele tolv timer.

Siden har hun vært som sunket i jorda.

Tre måneder seinere, i februar fjor, ble en enslig løpesko skylt opp på stranda Bournda Beach på sørkysten av New South Wales.

Joggeskoen var av merket Asics og inneholdt Caddicks avkappede fot.

Spekulasjonene om at 49-åringen selv hadde kappet av seg foten for å forfalske sin egen død, spredte seg som ild i tørt gress i Australia.

Nå, halvannet år etter det makabre funnet, sår eksperter tvil om teorien under en pågående rettssak som skal undersøke Caddicks mistenkte død. Det er satt av ti dager i retten.

- Svært usannsynlig

En ny rapport, som nylig ble framlagt, tyder på at det er usannsynlig at Caddick kan ha amputert sitt eget ben.

David Lunz, ortopedisk kirurg, har skrevet en ekspertuttalelse om hvordan foten ble skilt fra kroppen, og om den viser tegn til selvamputasjon.

Ifølge rapporten skal Lunz ha konkludert med at det ville være «ekstremt vanskelig» for en «vanlig» person å utføre en amputasjon på seg selv - eller andre.

Kirurgen mener amputasjonen ville ha resultert i et betydelig blodtap og skapt høy infeksjonsrisiko.

Advokat Louise Coleman, som framla ekspertuttalelsen i retten, sa også at amputasjonen ville krevd en protese - og at enhver lege ville ha stilt spørsmål omkring pasientens sår og foranledning for amputasjonen.

- Med tanke på disse bevisene, kan den ærede rett være av den oppfatning om at det er svært usannsynlig at Caddick har amputert sin egen fot, med eller uten hjelp fra en ikke-medisinsk person, for å iscenesette forsvinningen, sa Coleman i retten.

- Kan være narsissist

ifølge ABC News har en tidligere rettsmedisinsk undersøkelse ikke kunnet fastslå om foten ble fjernet ved amputasjon, eller om den har blitt separert fra kroppen som et resultat av nedbrytning eller fysisk kraft.

Etter gjennomgang av journaler, vitneforklaringer og politimateriale, mener rettspsykiater Kerri Eagle at den forsvunnede 49-åringen etter alt å dømme ikke hadde noen diagnoserbare psykiske helsetilstander.

Likevel mener hun at Caddick kan tilfredsstille kriteriene for en narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

Venner av kvinnen har uttalt at hun var under betydelig økonomisk press i 2020. Hun skal også ha fortalt dem at dersom hun skulle endt det hele, ville det vært ved en nærliggende klippe.

Caddicks ektemann, Anthony Koletti, har fortalt politiet at kona verken hadde med seg penger, bankkort eller nøkler da hun forsvant. Samtidig beskrev han kona som ressurssterk.

Ifølge ABC News ble det ikke foretatt noen åstedsgranskning i Caddicks hjem og biler før 19 dager etter forsvinningen.

Retten har tatt en pause, men skal fortsette fra 26. september.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer