Avklaring i Statoil utsatt til tirsdag

Gjennom hele mandagen behandlet styret i Statoil konsernsjef Olav Fjells framtid i selskapet. Først tirsdag morgen får offentligheten vite hva styret er kommet fram til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alvoret lå tungt over Statoils lokaler i Oslo da styret startet behandlingen av saken mandag morgen.

Bakgrunnen for det ekstraordinære styremøtet er den omstridte konsulentavtalen for Iran, som Fjell personlig ga en av sine underordnede fullmakt til å inngå. Statoil inngikk avtalen, som hadde en verdi på 115 millioner kroner, med Horton Investments Limited i juni i fjor.

- Mandagens ekstraordinære styremøte i Statoil varer lengre enn antatt. Statoils styre arbeider fortsatt med Iran-saken, som krever en grundig behandling, heter det i en kort pressemelding fra selskapet mandag ettermiddag.

På Oslo Børs var det knyttet stor spenning til Statoil-styrets behandling av saken. Aksjen startet ned 1 prosent, men steg utover ettermiddagen. Da børsen stengte, endte aksjen opp 0,4 prosent. Statoil-aksjen ble mandagens nest mest omsatte på Oslo Børs med 288 millioner kroner.

Alvorstungt

Den omstridte konsulentavtalen for Iran kan ende med Olav Fjells avgang som konsernsjef.

Ifølge Dagens Næringsliv skal internrevisor Svein Andersen og sikkerhetssjef David Platts i Statoil gjentatte ganger - over en periode på fem måneder - ha bedt ledelsen i selskapet om å avslutte konsulentkontrakten med Horton Investments Limited uten at noe skal ha skjedd. Først da saken kom ut i mediene, ble avtalen brutt.

Omstridt avtale

Horton brukte Mehdi Hashemi Rafsanjani som rådgiver for Statoils Iran-engasjement.

Rafsanjani er sønn av Irans eks-president og direktør i ett av datterselskapene til det nasjonale iranske oljeselskapet Nioc. Da Statoil stanset avtalen med Horton i forrige uke, var 40 millioner kroner allerede utbetalt til en konto i Sveits. Horton er registrert i et karibisk skatteparadis.

- Nå vil vi sjekke betalingen. Deretter vil vi vurdere om det er hensiktsmessig å videreføre avtalen. Vi vil undersøke om dette er korrupsjon, sa Olav Fjell til Dagens Næringsliv 10. september.

Da var det gått nesten fem måneder siden han fikk den første rapporten om de betenkelige sidene ved konsulentavtalen.

Rafsanjani avviser at han har vært rådgiver for Statoil og sier til Dagens Næringsliv at han nekter enhver involvering med Horton Investments.

Siktet for korrupsjon

I forrige uke ble Statoil ASA formelt siktet av Økokrim for ulovlig påvirkning av utenlandsk offentlig tjenestemann.

Dagen etter sa Statoil opp konsulentavtalen med umiddelbar virkning. I tillegg måtte selskapets direktør for internasjonal virksomhet innen undersøkelse og produksjon, Richard John Hubbard, gå på dagen som følge av denne saken.

- Beslutningen er tatt for å rydde av veien enhver tvil om etter levelsen av Statoils etiske retningslinjer, sa konsernsjef Fjell.

Han sa også at både han og selskapet må ta kritikk for ikke å ha gjennomført tilstrekkelige utredninger før avtalen ble inngått.

(NTB-Vegard K. Kvaale)

<B>PRESSET FJELD:</B> Avklaringen i Statoli er utsatt til tirsdag morgen. Etter en hel dag med møter i dag kom selskapet ikke fram til noen avgjørelse om Fjells framtid.