Kilder til Dagbladet:

Avklarte Vedums jobb da SV dro

Allerede for to uker siden, da SV forlot regjeringssonderingene, ble det klart at Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum skulle bli finansminister, erfarer Dagbladet. Mot slutten satt Vedum og Støre alene og forhandlet.

BESTEMT TIDLIG: Audun Lysbakken, Jonas Gahr Støre, Marit Arnstad og Trygve Slagsvold Vedum tar seg en matpause i sonderingene. Disse sonderingene brøt SV og Lysbakken, og var dermed ikke aktuelle for regjeringssamarbeid. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
BESTEMT TIDLIG: Audun Lysbakken, Jonas Gahr Støre, Marit Arnstad og Trygve Slagsvold Vedum tar seg en matpause i sonderingene. Disse sonderingene brøt SV og Lysbakken, og var dermed ikke aktuelle for regjeringssamarbeid. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Marit Arnstad og Sigbjørn Gjelsvik har etter tur de siste ukene blitt lansert som ny finansminister i mediene.

Sist helg meldte TV 2 at de hadde fått bekreftet Gjelsvik som finansminister mens VG mandag meldte at Senterpartiet ønsket Gjelsvik som finansminister, men hadde fått et nei fra Støre.

Men nå kan Dagbladet avsløre at det i lang tid har vært klart at Vedum skulle bli nummer to i regjeringen Støre og ta finansministerposten.

- Da vi begynte å arbeide med kabalen var det avklart at Vedum skulle bli finansminister bekrefter Jonas Gahr Støre på direkte spørsmål fra Dagbladet.

- Det ble klart for en god stund siden. Det er mange dager siden, presiserer statsministeren.

Klar tidlig

En kilde tett på prosessen bekrefter til Dagbladet at det var klart «tidlig» på Hurdalssjøen, altså for flere uker siden.

En annen kilde peker på at Vedum som finansminister var den naturlige konsekvensen av at SV forlot Hurdal og at det ble en mindretallsregjering med Ap og Sp. Dette skjedde 29. september.

Senterpartiet visste at de store slagene ville stå på Stortinget og da trengte de Marit Arnstad som parlamentarisk leder.

- Jeg vil ikke spekulere i hva som hadde skjedd om vi hadde en annen type regjering. Nå som vi har en mindretallsregjering, er det naturlig at jeg med min bakgrunn blir her i Stortinget, sa Marit Arnstad til Adresseavisen tirsdag.

AVKLART FOR LENGE SIDEN: Det var aldri uklart hvem som skulle bli finansminister. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AVKLART FOR LENGE SIDEN: Det var aldri uklart hvem som skulle bli finansminister. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Intense samtaler

SV-exiten fra Hurdal endret også dynamikken i samtalene på Hurdal.

Under sonderingene var delegasjonene tettere på, men da forhandlingene kom godt i gang, endte det med at Støre og Vedum i større og større grad forhandlet alene.

Da var «kraften i de bedre argumenter» sentralt. Begge partier skulle få klare gjennomslag, men det kunne ikke trumfe om en sak ikke holdt mål etter de intense rundene mellom Støre og Vedum - og delegasjonene.

Både Støre og Vedum var utkjørt etter de intense forhandlingene som ble avsluttet fredag i forrige uke.

Kamp i Stortinget

Arnstad blir i likhet med statsrådsfavorittene Geir Pollestad og Sigbjørn Gjelsvik igjen på Stortinget der Senterpartiet altså har rustet seg til tennene for å beholde flest mulig seire fra forhandlingene internt i regjering.

Da regjeringsplattformen ble presentert ved Hurdalssjøen onsdag, trakk Vedum fram oljeforliket fra i fjor som et eksempel på brede forlik norsk politikk er tjent med.

Regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre ble da enige med Frp, Ap og Sp om å bistå olje- og verftsindustrien under det dramatiske oljeprisfallet i starten av coronakrisen. SV var først med, men trakk seg da forhandlingene ble løftet til partiledernivå.

Nettopp forholdet til SV blir viktig i Stortingets arbeid de neste fire åra.

Arnstad sier til Adresseavisen at regjeringen «vil søke mot SV for å gjøre opp budsjett», men legger til følgende advarsel:

- Opposisjonspartiene må også ta ansvar for den politiske situasjonen. Vi kan ikke skrive ut til nyvalg i Norge. Vi må til enhver tid forholde oss til det vi får til i Stortinget.

NY: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum presenterer Hurdalsplattformen. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer