Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slakter regjeringens nasjonale helse- og sykehusplan

- Avkledd av pandemien

Regjeringens helse- og sykehusplan nevner verken pandemi, epidemi eller smittevern. Allerede før den er behandlet i Stortinget, ber Senterpartiet om en ny.

- IKKE BRA NOK: Helseminister Bent Høies (H) fireårsplan får hard kritikk fra Senterpartiets Kjersti Toppe. Foto: Bjørn Langsem
- IKKE BRA NOK: Helseminister Bent Høies (H) fireårsplan får hard kritikk fra Senterpartiets Kjersti Toppe. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Helsepolitisk talsperson i Senterpartiet, Kjersti Toppe er klinkende klar:

- Planen er ikke god nok, sier hun til Dagbladet.

Den nasjonale helse- og sykehusplanen ble lagt fram av regjeringen i november og har nå vært til behandling i Stortingets helse- og omsorgskomité. De legger fram sin innstilling i morgen.

VIl HA NY PLAN: Kjersti Toppe (Sp) Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
VIl HA NY PLAN: Kjersti Toppe (Sp) Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Kjersti Toppe reagerer blant annet på at den ikke omtaler smittevern, pandemi eller epidemi.

- Regjeringens sykehusplan har blitt avkledd av pandemien. Det er enda en påminnelse om at beredskap ikke blir tatt nok på alvor av regjeringen, sier hun.

MYKNER OPP: På bakgrunn av ny kunnskap får besteforeldre nye råd fra helsemyndighetene. Video/foto: NTB Scanpix Vis mer

Vil ha ny plan

Planen skal gjelde for perioden 2020 til 2023 og skal gi retning og rammer for spesialisthelsetjenesten og samarbeidet med den kommunale helse- og omsorgstjenesten i perioden.

Men Toppe mener corona-pandemien har vist at det vil være behov for en ny plan lenge før det.

Når planen skal opp i Stortinget, vil hun fremme et forslag der hun tar til orde for at det snarest mulig må fremmes en ny plan.

- Vi kan ikke styre på denne planen i framtida. En er nødt til å få en ny plan for spesialisthelsetjenesten så snart som mulig. Det naturlige er at det kommer etter at evalueringen er over, sier hun, med henvisning til den planlagte granskingen av myndighetenes pandemihåndtering.

Må tenke nytt

Kjersti Toppe mener mange forhold som er kommet opp med pandemien, viser behovet for å tenke nytt, og at dette ikke er tatt opp i planen fra regjeringen. Hun peker på sengeberedskap, intensivplasser, legemiddelberedskap og smittevernberedskap i tillegg til mangel på viktig personell, som intensivsykepleiere.

- Den tar opp noen viktige temaer som psykisk helsevern og akuttberedskap utenfor sykehus, men den fyller ikke rollen som et politisk dokument som skal sikre god styring av helsetjenesten og skaper trygghet, sier Toppe om planen.

TILTAK: Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie møtte Beredskapsutvalget mot biologiske hendelser i Oslo, 12. mars. Video: Ørjan Ryland Vis mer

- Ikke enig

Camilla Strandskog (H) er ikke enig med Sp-politikeren.

FORSVARER PLANEN: Camilla Strandskog (H).
Foto: NTB scanpix
FORSVARER PLANEN: Camilla Strandskog (H). Foto: NTB scanpix Vis mer

- Denne planen er laget for mye mer enn den ekstreme situasjonen som vi er i nå. Den behandler andre viktige utfordringer som at vi blir stadig flere, vi blir eldre, det er mer kronisk sykdom og at vi forventer mer av tjenestene våre. Det vil bli mangel på ansatte i helsetjenesten. Da handler det om å tenke annerledes om bemanning. Vi er nødt til å tenke smartere, bruke mer teknologi og flere digitale løsninger. Kanskje kan flere av tjenestene også flyttes hjem til folk. Det er gode tiltak som absolutt står seg de neste fire åra, sier Strandskog som har vært saksordfører under Stortingets behandling.

MYE FARLIGERE: På tross av at det er noen likheter mellom coronaviruset covid-19 og influensa, er førstnevnte mye farligere. Her forklarer vi hvorfor. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Klart før pandemien

Ifølge Strandskog var imidlertid innstillingen fra komiteen så godt som ferdig før corona-pandemien. På grunn av pandemien ble den også utsatt.

- Den ville nok sett litt annerledes ut om den var laget nå, men det er mye bra politikk for hvordan vi skal løse viktige oppgaver. Jeg mener der blir mer riktig å se hva vi kan lære av pandemien når vi kommer ut på den andre siden, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!