Avkledningen

Katastrofer blåser klærne av de fattige. Og kler de rike nakne samtidig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under jordskjelvet i Kina raste skoler sammen som korthus. Fortvilte foreldre våget å si rett ut på TV at årsaken var spekulasjon og korrupsjon. Noen hadde tjent penger på at skolene ikke var bygd etter forskriftene.

For noen dager siden rammet også et kraftig jordskjelv Island. Det var på ingen måte så kraftig som det i Kina. Men islendingene som løp livredde ut av husene sine, tenkte neppe tanken om at landets skoler var i ferd med å bli lagt i ruiner.

Det har skjedd før. For eksempel i Tyrkia. Avsløringer om at grådigheten satte sikkerheten til side. Det ble kalt betongterrorisme. Muligheten for at alle kan bo i jordskjelvsikre hus i framtida er en utopi. Ikke minst fordi mer enn halvparten av jordas befolkning nå bor i byer. Men den byen som eksperter tror er mest utsatt, er meget gammel, nemlig Istanbul i Tyrkia. Om katastrofen rammer den, vil den meget trolig avsløre at svært mange av bygningene der ikke er jordskjelvsikre, og at de fattigste blir hardest rammet nok en gang.

Helsemyndighetene har i mange år varslet om at en verdensomspennende influensaepidemi når som helst kan bryte ut. Epidemien, som kalles en pandemi, kan i verste fall ta livet av mange millioner mennesker. Beredskapen mot pandemien er bygget opp gjennom mange år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Norge har vi lagre av medisiner til å behandle mennesker som blir rammet av pandemien. Nylig kom det en ny vaksine på markedet. Den kan kanskje beskytte mot varslede influensaen. Noen land, som Finland, har allerede bestilt et lager med slik vaksine. Norge vil ta en avgjørelse i nær framtid. Mange av de fattige landene har ikke engang råd til å legge beredskapsplaner. Og de må stole på at Verdens helseorganisasjon klarer å sikre dem en andel av medikamenter og vaksiner.

Etiopia trues av ny sult. Radmagre barn med svermer av fluer i ansiktene sine er på TV nok en gang. Det er matvarekrise i verden. Prisene er gått rett til værs. Det samme har prisene på olje og bensin. Etiopia ble samtidig rammet av tørke. Da bikket det over, og krise ble til katastrofe. Andre land, som Australia, har hatt tørke over lang tid. Barna der kommer ikke på TV.

I oljestaten Dubai, hvor det nå bygges verdens høyeste bygning, er det fattige fremmedarbeiderne som gjør det tyngste arbeidet. Det tårnet er nok likevel jordskjelvsikkert. I dette lille landet finnes i dag om lag 30 prosent av alle verdens heisekraner. Her hjemme har vi nettopp fått demonstrert hva som egentlig skjer når rike selskaper, som Telenor, drar ut i verden for å bygge. Regelen synes å være at fordelen for dem som investerer alltid skal være større enn for de fattige som bygger. Det i seg selv øker forskjellen på rike og fattige. I tillegg rammer alle kriser og katastrofer de fattige mest og hardest. Og de henger alltid sammen på en aller annen måte, selv om beskrives som enten skapt av natur eller av mennesket selv.

FN har som mål at fattigdommen i verden skal halveres innen år 2015. Om det, mot alle odds, skulle skje, så hindrer ikke det at de rike blir enda rikere. For hver gang de rike blir kledd nakne, så kjøper de seg bare nye, og dyrere klær.