Avkrefter homorykter

Siden i fjor høst har KrFs ferske statsråd opplevd at homoryktene er blitt sterkere og sterkere. Men Knut Arild Hareide er opptatt av å finne den rette dama å dele livet med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Nei, det stemmer ikke at jeg er homofil. Men jeg har fått spørsmålet fra flere, og det må de få lov til, sier Knut Arild Hareide åtte timer etter at han ble utnevnt til miljøvernminister av Kjell Magne Bondevik. Dagbladet møter ham hjemme i leiligheten han nettopp har kjøpt sammen med en mann - broren Steinar.

-  Når ble du først klar over at folk snakket om at du skulle være homo?

-  Det skjedde i fjor høst. Noen sa til meg at de hadde sett det bli diskutert på et nettsted for homofile, Gaysir. Jeg gikk inn for å sjekke det, men du måtte ha passord for å komme inn. Jeg var nysgjerrig på hva det var. Siden har flere spurt meg direkte.

-  Hvordan har du opplevd det?

-  Jeg har et avslappet forhold til det, men har opplevd at folk er nysgjerrige. De som har spurt, har fått svar. Men disse spekulasjonene om min seksuelle legning kunne man forvente kom opp nå siden jeg ble statsråd. Jeg har ikke noe stort behov for å avkrefte dem. Jeg har heller ikke noe imot at det blir skrevet om det.

Ingen kraftkar

-  Hvorfor tror du ryktene oppsto?

-  Det må kanskje være på grunn av utseendet. Jeg er jo ikke noen kraftkar akkurat, medgir KrFs nestleder, som ble kalt bitte-lilletun da han var personlig rådgiver for kirke- og undervisningsministeren.

Og respektable Dagens Næringsliv har vært inne på temaet: «Han gestikulerte ivrig med nette hender. Mest av alt så det ut som om han skulle annonsere en omlegging av partiets homopolitikk», skrev Kjetil Bragli Alstadheim etter at Hareide la fram det nye partiprogrammet.

-  Det var bare morsomt. Han skriver godt, sier Hareide.

31-åringen fra Bømlo skiller seg ut fra den konservative flokken. Han har flere ganger sagt at partiet må være romslig overfor homofile. Han har blant annet vært opptatt av problemet med den høye selvmordsraten blant homofile. Og i vinterens storm rundt Misjonsforbundets diskriminering av homofile, var han den eneste i partiet som beklaget holdningene.

-  Jeg tror jeg står støtt midt i KrF. Jeg opplever ikke at jeg er verken mer eller mindre liberal enn andre. Og jeg samarbeider svært godt med Dagfinn. Bildet som er skapt av ham, er feil.

Ettertraktet

-  Har du ikke behov for å ta et oppgjør med holdningene overfor homofile i et parti som tidligere har støtt dem ut?

-  Nei, KrFs utfordring er at vi ikke får oppmerksomhet om politikken vår, blant annet i forhold til kampen mot diskriminering av homofile i arbeidslivet, sier Hareide som er ugift.

-  Jeg bryter nok med den sterke familietradisjonen vi har i KrF ved at jeg fortsatt er ugift. Men jeg opplever ikke det som noe problem. Partifolk viser bare en omtanke for at jeg skal finne noen.

-  Du er vel den mest ettertraktede ungkaren i KrF?

-  Haha, jeg håper jeg er litt ettertraktet. For jeg ønsker meg også en kjæreste og en å dele livet med. Det er sikkert mange grunner til at det ennå ikke er skjedd.

-  Du burde kanskje jakte andre steder enn i Storsalen til Normisjon?

-  Jeg tar med meg det rådet fra Dagbladet.

Men det var i Storsalen han møtte Eva-Charlotte, nyhetsankeret i TVNorge, som han var sammen med inntil for sju- åtte måneder siden. Nå er han statsråd og blir, om mulig, enda mindre tilgjengelig for kvinnelig selskap.

-  Nei da, det er godt mulig å ha et privatliv selv om du er statsråd.

ROMSLIG: Knut Arild Hareide trives i den nye leiligheten han deler med broren Steinar. I går ble 31- åringen utnevnt til miljøvernminister og han tror at han fremdeles vil få tid til å jakte på en livsledsager.