Avkrefter ikke amerikansk overvåkning av Norge

Men sier vi ikke fått noen bekreftelse på at amerikanerne overvåker og lagrer norsk tele og data-trafikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statsministeren måtte svare på flere spørsmål om overvåkining under dagens halvårige pressekonferanse.

Avkrefter ikke amerikansk overvåkning På spørsmål om amerikansk overvåkning av norsk tele og datatrafikk svarer statsministeren at hun «ikke har kjennskap til det», og at det ikke har «blitt bekreftet av amerikanske myndigheter» at en slik overvåkning foregår.

- I november sa du at Norge har en dialog gående med USA gjennom justis og utenriksministeren om amerikansk etterretningsvirksomhet i Norge. Hva vet du i dag om amerikansk etterretningsvirksomher i Norge ut fra den dialogen?
Er det slik at informasjon om norsk tele eller datatrafikk er innhentet og lagret av amerikansk etterretning?

- Vi har ingen kjenskap til det og vi har ikke fått noen bekreftede opplysninger fra amerikanerne om at telefontrafikk er blitt lagret eller innhenten av dem. Vi har fortsatt hatt gående den dialogen som ikke innholder noen nye opplysninger

Har du fått et negativt svar på det, eller har du bare ikke fått noe svar?

- I den dialogen har vi ikke fått noen bekreftelse på at det er blitt lagret den typen lagret informasjon, så vi har ingen kunnskap om det, svarte Erna Solberg under dagens pressekonferanse.  

Norge overvåker russiske politikere Dagbladet avslører i dag at den norske etterretningstjenesten overvåker russiske politikerere - og deler etterretning om russiske energipolitikk med USA.

På spørsmål fra Dagbladet om hun var kjent med omfanget av det norsk-amerikanske etterretningssamarbeidet og om E-tjenesten er under tilstrekkelig politisk kontroll, svarte Solberg:

- Det er en kjent for sak for meg og hele det norsk at Norge har en etterretningstjeneste, og at vi også driver etterretning mot Russland. Det står i E-tjenesten åpne vurdering, Fokus 2013.

- Ikke i allianse med Russland Hun fortsatte:

- Det vil ha vært litt dårlig investerte skattepenger i sikkerhet om vi ikke gjorde det. Detaljene på alle områder er det ikke slik at vi som politikere kontrollerer. Stortinget har EOS-utvalget, som kontrollerer dette, i tillegg kontrollerer forsvarsministeren instruksen og oppfølgingen av E-tjenesten.

-Det er ingenting som står i avisen dag i avisen som forbauser meg. Vi har et godt forhold til russerne. De er helt sikkert klar over at vi har interesse av å følge med på hva de gjør, på samme måte som de driver etterretning overfor andre land for å ivareta sine interesser. Det vi gjør, er i tråd med norsk lov og folkeretten.

- Du har tidligere sagt at venner ikke overvåker hverandre. Hvordan vil du karakteriserer vårt forhold til Russland?

- Vi har mye godt samarbeid med Russland. Vi er ikke i allianse med Russland, det er noe jeg tror alle vet. Derfor er vi også opptatt av hva de holder på med og hva vi i felleskap holder på med i nordområdene. De er jo vår største nabo. Når jeg har uttalt meg om USA, er det fordi vi er i en forsvarspolitisk allianse med USA gjennom NATO. Det er vi ikke med Russland.

0131217 OSLO Erns Solberg PK og julelunsj med pressen. Foto: Nina Hansen
0131217 OSLO Erns Solberg PK og julelunsj med pressen. Foto: Nina Hansen Vis mer