Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidligere FBI-sjef i intervju i natt:

Avkrefter ikke russisk prostitusjons-press for Trump: - Det sier sitt om situasjonen

Norsk USA-ekspert betegner situasjonen som meget spesiell, men tviler på det får støttespillerne til å svikte den amerikanske presidenten.

FBI-DIREKTØR: Donald Trump sparket FBI-sjef James Comey tirsdag 9. mai. Her er en rask innføring i hvem Comey er. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): ABC News' intervju med tidligere FBI-sjef James Comey natt til mandag norsk tid, har fått mange til å sperre opp øynene. I intervjuet blir Comey flere ganger konfrontert med om han kan avkrefte at president Donald Trump blir utsatt for utpressing av russiske myndigheter.

- Jeg trodde helt ærlig at jeg aldri skulle si disse ordene, men jeg vet ikke om den sittende presidenten i USA var sammen med prostituerte som tisset på hverandre i Moskva i 2013. Det er mulig, men jeg vet ikke, sa Comey under intervjuet, og la til:

- Jeg tror det er mulig. Jeg vet ikke. Dette er ord jeg aldri trodde jeg ville bruke om en president i USA, men det er mulig, svarer den tidligere FBI-sjefen.

UEGNET: Tidligere FBI-sjef James Comey sier i et intervju med ABCs George Stephanopoulos at Donald Trump er uegnet til å være president. Video: ABC / CNN Vis mer

Comey ble sagt opp som sjef 9. mai i fjor, og ble selv underrettet om det via nyhetssendinger på TV. På det tidspunktet var han ansvarlig for etterforskningen av eventuell russisk innblanding i valget året før - en oppgave som etter hans avskjed gikk til spesialetterforsker Robert Mueller.

- Det er mulig

I intervjuet sier Comey at han ser på situasjonen og det faktum at han ikke kan avkrefte russisk utpressing av Trump som sjokkerende.

- Men det er sannheten. Det har alltid slått meg som usannsynlig, og jeg ville ha kunnet si det med stor overbevisning om hvilken som helst annen president jeg har arbeidet for, men nå kan jeg ikke det, sier Comey.

Samtidig gir ikke den tidligere FBI-sjefen noe bevis for at russerne faktisk begår denne typen utpressing.

- Meget spesielt

Seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, sier til Dagbladet at han synes Comeys svar i intervjuet er oppsiktsvekkende. Likevel er han ikke overrasket over at den tidligere FBI-sjefen ikke klarer å gi en klar avkreftelse på at presidenten utsettes for press fra Russland.

IKKE NÅDIG: Trump omtaler FBI sin Russlandetterforskning som en heksejakt etter at hans advokat Michael Cohen fikk sitt kontor ransaket i helgen. Video: CNN Vis mer

- Det må sies å være meget spesielt at dette i det hele tatt blir et tema. Likevel vil jeg ikke betegne det som sensasjonelt, og akkurat det sier vel sitt om situasjonen USA er i, sier Melby.

Han er en av dem som trodde Trump ikke kunne bli president, nettopp på grunn av milliardærens beryktede og velkjente fortid. I den etter hvert så berømte spionrapporten til den tidligere britiske MI6-agenten Christopher Steele, trekkes blant annet en påstått video hvor Trump skal figurere sammen med prostituerte fram.

Videoen fra 2013 skal etter sigende være noe av det russerne sitter på som pressmiddel mot presidenten. Under Comeys intervju i natt, sa den tidligere FBI-sjefen at han informerte Trump om de påståtte filmklippene allerede i januar i fjor.

- Det var nesten en helt merkelig opplevelse for meg. Det var som om jeg svevde over meg selv, tittet ned, og så meg selv sitte der mens jeg informerte den påtroppende presidenten i USA om prostituerte i Moskva, sa Comey i natt.

Men til tross for det som kom fram i intervjuet, er Melby overbevist om at Comeys manglende avkreftelse av utpressinga ikke vil påvirke støtten Trump har hos det amerikanske folket.

Spår ingen forskjell

- Det har vært veldig mye strid om rapporten og hvorvidt den var en konspirert pakke for å ramme Trump. Jeg tror ikke opplysningene Comey kommer med vil gjøre noen forskjell fra eller til. Trumps støttespillere har tatt dette med i sine betraktninger før valget, sier seniorforskeren.

Han spår at opplysningene for Trumps del i verste fall vil føre til at de som allerede er motstandere, vil bli ytterligere kritiske og sammensveiset. Utover det tror han ikke på noen direkte konsekvens.

- Man blir ikke forferdet, for det er på et vis en del av det man allerede vet. Likevel vil jeg si det er svært problematisk hvis det som står i spionrapporten viser seg å være riktig. Og uansett tror jeg ikke det er siste del av Trump-sagaen vi har sett i denne sammenheng, sier Melby.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!