Botswana:

Avkriminaliserer homoseksualitet

Botswansk høyesterett har i en kjennelse tirsdag avkriminalisert homoseksualitet.

ENSTEMMIG: Aktivist Kat Kai Kol-Kes holder opp et LGBT-flagg etter den enstemmige avgjørelsen i Botswanas høysterett. Foto: Tshekiso Tebalo / AFP
ENSTEMMIG: Aktivist Kat Kai Kol-Kes holder opp et LGBT-flagg etter den enstemmige avgjørelsen i Botswanas høysterett. Foto: Tshekiso Tebalo / AFPVis mer

Den enstemmige avgjørelsen i Botswanas øverste rettsinstans kommer én måned etter at høyesterett i Kenya valgte å opprettholde landets forbud mot homoseksualitet.

Det er paragrafene 164 og 167 i den botswanske straffeloven, som «forbyr kjødelig omgang mot naturens orden», som nå er fjernet. Landets LHBT-organisasjon Legabibo har stått i spissen å få disse lovene erklært ugyldige.

Andre landet i Afrika

Botswanas høyesterett fant at den gamle lovteksten strider med landets grunnlov, og dermed blir Botswana det andre landet i Afrika som avkriminaliserer homoseksualitet hittil i år. Angola har gjort det samme.

- Vi er utrolig stolte av vår søsterorganisasjon Legabibo, dette har vært en lang kamp for dem. Dette er en veldig gledelig utvikling på det afrikanske kontinentet, og en fantastisk inngang til årets pride-sesong, sier Ingvild Endestad, leder i FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold i en pressemelding.

Risikerte straff på opptil sju år

Ved brudd på den gamle loven i Botswana kunne en bli straffeforfulgt for homoseksualitet og få straff på opptil sju års fengsel.

Av de 54 landene i Afrika har minst 32 av dem lover som gjør det ulovlig å ha likekjønnet sex, ifølge den verdensomspennende organisasjonen for homofile, biseksuelle, transpersoner og interseksuelle rettigheter (ILGA).