Avlegger eden regimet krever

Opposisjonen i Burma måtte gi seg i den første konflikten med regimet etter suppleringsvalget i april, der opposisjonen vant stor.

BEGRAVER STRIDSØKS: Aung San Suu Kyi er folkevalgt, og møter onsdag for første gang i parlamentet etter en strid om edsavleggelse.REUTERS/Soe Zeya
BEGRAVER STRIDSØKS: Aung San Suu Kyi er folkevalgt, og møter onsdag for første gang i parlamentet etter en strid om edsavleggelse.REUTERS/Soe ZeyaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Striden har stått om de 43 representantene som ble valgt inn for Aung San Suu Kyis parti NLD, skulle avlegge en ed som krever at de skal «verne om konstitusjonen», slik regjeringspartiet støttet av generalene krever. Suu Kyi har ville forandre ordlyden til å «respektere konstitusjonen».

- Må gi og ta
Men hun har ikke fått gjennomslag, og idag sa hun at hun på onsdag vil reise til hovedstaden Naypyitaw for å avlegge den omstridte eden. Striden har vart i mer enn en uke, og opposisjonens plasser i parlamentet har stått tomme.
- I politikken er det avgjørende å gi og ta, sa Suu Kyi. Hun var åpenbart blitt presset fra andre i partiet til å komme rundt konflikten med det tidligere militærdiktaturet, som i 2010 skiftet til sivilt styre, selv om hærens menn fortsatt har det meste av makta.
- Som en gest av respekt til folkets ønsker, og etter å ha tatt hensyn til lovgivere fra demokratiske partier og uavhengige lovgivere, har vi bestemt å møte i parlamentet. Vi vil dra dit så snart vi kan for å avlegge eden, sa Suu Kyi.
Og begravde stridsøksen med president Thein Sein, mannen som for to år siden tok av seg generalsuniformen, og startet den oppsiktsvekkende demokratiseringsprosessen vi ser i Burma.
Edsavleggelsen kommer samdidig som FNs generalsekretær Ban Ki-moon er i Burma. Idag er han i hovedstaden, og taler til parlamentet. Og imorgen er han i den gamle hovedstaden, og Burmas største by, Rangoon, og møter Aung San Suu Kyi.

En sår sak
Striden om teksten i edsavleggelsen er ingen fillesak for opposisjonen. Grunnloven gir de militære vide fullmakter. En av dem er å utnevne ministre, den åpner for at militære når som helst kan gripe inn med unntakstilstand, og gjør at hæren automatisk besitter 25 prosent av plassene i parlamentet.
Kampen for å endre grunnloven er en av de de viktigste for Aung San Suu Kyi og opposisjonen. Det er derfor en stor kamel å svelge når Suu Kyi onsdag sverger at de vil «verne om konstitusjonen», slik innvielsesritualet som parlamentariker i Burma er.
Ban Ki-moon er i Burma for å hjelpe den politiske prosessen framover, mot med demokrati. Han er fornøyd med Suu Kyis avgjørelse.
- Dette er oppmuntrende. Jeg respekterer hennes avgjørelse. Ledere bør jobbe for sine lands langsiktige interessen, sa Ban Ki-moon.