Avliver «fortere enn lyset»-partiklene

Einstein kan hvile i fred: Fire nye eksperimenter slår hull på sjokkmålingene en gang for alle.

SISTE SPIKER i kista: Hele fire forsøk bekrefter det mange har mistenkt: Partiklene som så ut til å bryte lyshastigheten var i realiteten en målefeil. Foto: AP Photo/CERN/Scanpix
SISTE SPIKER i kista: Hele fire forsøk bekrefter det mange har mistenkt: Partiklene som så ut til å bryte lyshastigheten var i realiteten en målefeil. Foto: AP Photo/CERN/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det virket for godt til å være sant, og det var det også. Fysikere annonserte i dag at partiklene som så ut til å reise fortere enn lyset likevel respekterer Albert Einstein og den universelle fartsgrensen, ifølge en rekke nye forsøk. 

- Selv om dette resultatet ikke er så spennende som mange ønsket, er det som vi forventet innerst inne, sier forskningssjef Sergio Bertolucci ved Den europeiske organisasjon for kjernefysisk forskning (CERN) under en konferanse i Japan.

- Saken ga folk muligheten til å se hvordan den vitenskapelige metoden fungerer: Et uventet resultat ble lagt under lupen, nøye gransket og løst, takket være samarbeid mellom eksperimenter som vanligvis konkurrerer. Det er slik vitenskap beveger seg framover, sier Bertolucci.

Uttalelsen kom i forbindelse med framlegging av resultater fra hele fire uavhengige eksperimenter (Borexino, Icarus, LVD og Opera), som alle viser at partiklene - kalt nøytrinoer - beveger seg i en hastighet konsistent med «reglene».

Feilmålingen skyldes «et defekt element i eksperimentets fiberoptiske målesystem», heter det i en uttalelse fra CERN. Dette er i samsvar med instrumentproblemene som ble avslørt av nettstedet Sciencemag.org i februar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer