Avliver «fortere enn lyset»-partiklene

Einstein kan hvile i fred: Fire nye eksperimenter slår hull på sjokkmålingene en gang for alle.

SISTE SPIKER i kista: Hele fire forsøk bekrefter det mange har mistenkt: Partiklene som så ut til å bryte lyshastigheten var i realiteten en målefeil. Foto: AP Photo/CERN/Scanpix
SISTE SPIKER i kista: Hele fire forsøk bekrefter det mange har mistenkt: Partiklene som så ut til å bryte lyshastigheten var i realiteten en målefeil. Foto: AP Photo/CERN/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det virket for godt til å være sant, og det var det også. Fysikere annonserte i dag at partiklene som så ut til å reise fortere enn lyset likevel respekterer Albert Einstein og den universelle fartsgrensen, ifølge en rekke nye forsøk. 

- Selv om dette resultatet ikke er så spennende som mange ønsket, er det som vi forventet innerst inne, sier forskningssjef Sergio Bertolucci ved Den europeiske organisasjon for kjernefysisk forskning (CERN) under en konferanse i Japan.

- Saken ga folk muligheten til å se hvordan den vitenskapelige metoden fungerer: Et uventet resultat ble lagt under lupen, nøye gransket og løst, takket være samarbeid mellom eksperimenter som vanligvis konkurrerer. Det er slik vitenskap beveger seg framover, sier Bertolucci.

Uttalelsen kom i forbindelse med framlegging av resultater fra hele fire uavhengige eksperimenter (Borexino, Icarus, LVD og Opera), som alle viser at partiklene - kalt nøytrinoer - beveger seg i en hastighet konsistent med «reglene».

ZOOOOM: Nøytrinoene i det kontroversielle eksperimentet ble sendt fra CERN i Sveits til Gran Sasso-laboratoriet i Italia. Ifølge målingene reiste de raskere enn lyset, noe som bryter universets absolutte fartsgrense. Hele fire nye eksperimenter bekrefter nå at disse målingene var feil, og at Einstein slipper å snu seg i graven. Grafikk: CERN
ZOOOOM: Nøytrinoene i det kontroversielle eksperimentet ble sendt fra CERN i Sveits til Gran Sasso-laboratoriet i Italia. Ifølge målingene reiste de raskere enn lyset, noe som bryter universets absolutte fartsgrense. Hele fire nye eksperimenter bekrefter nå at disse målingene var feil, og at Einstein slipper å snu seg i graven. Grafikk: CERN Vis mer

Feilmålingen skyldes «et defekt element i eksperimentets fiberoptiske målesystem», heter det i en uttalelse fra CERN. Dette er i samsvar med instrumentproblemene som ble avslørt av nettstedet Sciencemag.org i februar.

Det var i september i fjor at forskere ved Opera-eksperimentet skapte sjokkbølger og store overskrifter, da de sendte nøytrinoer mellom CERN i Sveits og det italienske Gran Sasso-laboratoriet. Ifølge målingene kom de fram 60,7 nanosekunder før de burde.

Det betyr at de ville tilbakelagt strekningen raskere enn lyset, noe som er et klart brudd på Albert Einsteins spesielle relativitetsteori. Den fastslår at partikler med en hvilemasse ikke kan akselereres til lysets hastighet. Og nøytrinoer har en masse, om enn svært, svært liten.

Den spesielle relativitetsteorien er et solid fundament i moderne fysikk, og har bestått alle prøvelser så langt.

Derfor er ingen overrasket, sier tidligere CERN-forsker Bjørn Samset til Dagbladet, selv om det hadde vært moro om de faktisk gikk fortere enn lyset. Det ville revolusjonert og revet ned en del av dagens verdensbilde.

- Dette var som forventet, dessverre. Det hadde vært morsomt om vi hadde fått ny fysikk ut av det, men det ville veltet for mye annet til at det kunne være sant. Samtidig gir det en god bekreftelse på at vi iallfall til en viss grad forstår hvordan naturen fungerer, sier Samset til Dagbladet.

- Saken er et godt eksempel på randsoneforskning. Du ser noe helt nytt, og da må du gå den runden med å få andre til å dobbelsjekke. Dette er eksperimentell fysikk, og da kommer det rare resultater, legger han til.

Samset lover imidlertid at framtida vil bringe grunnvollsrystende avsløringer som rokker ved dagens fysikkforståelse, for eksempel den såkalte standardmodellen - en «kokebok» på hvordan alt er bygget opp.

- Før eller siden sprekker standardmodellboblen. Det er en god del ting vi ikke har forstått ennå. Blant annet må tyngdekraften på ett eller annet tidspunkt inn i dette rammeverket, og det kommer trolig til å ødelegge litt. Det er et korthus, sier Samset.