Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avliver kamphunder på politiets regning

NITTEDAL: Her venter fjorten forbudte kamphunder på å dø. Oppholdet, som kan vare i inntil ni måneder, betales av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hos Jørn Standal på Standal Hunde- og Kattehotell kalles de krimhundene. For politiet er de beslaglagte gjenstander som skal destrueres. De er forbudte og fryktede. De har en egen avdeling på hundehotellet, atskilt fra vanlige hunder.

Daglig leder Jørn Standal vil ikke gå med på å kalle hundenes bur for dødsceller. Men dette er kamphundenes «death row».

Det sitter elleve stykker i burene, og tre stykker til står ute i luftegårdene. Et øredøvende leven møter alle som kommer inn. De hyler, gjør, knurrer og flekker tenner.

Ulovlige

Den store ansamlingen av kamphunder er resultatet av Oslo politidistrikts storsatsing for å fjerne ulovlige hunder.

Hundene er beslaglagt fordi de har oppført seg truende og plaget omgivelsene, fordi de har vært brukt i forbrytelser, og fordi de er ulovlige å eie.

De fleste har fått dødsdommen, og skal avlives. Men fordi eierne har rett til å anke vedtaket om avlivning, må mange av hundene vente i burene. Ingen anke har ført fram så langt.

- Vi startet denne oppryddingen i juli. Pitbuller og andre ulovlige kamphunder er en pest og en plage for nærmiljøet, og skaper redsel for andre hundeeiere. Flere borettslag er også veldig belastet, og mange er redde, sier ordenssjef ved Stovner politistasjon, Tom Østreng.

- Politiet har beslaglagt i underkant av tjue kamphunder som står på kennel i dag, og i underkant av ti er allerede avlivet, forteller Østreng.

Umulig å skille

En av årsakene til at mange av kamphundene blir sittende på kennel i uker og i noen tilfeller i månedsvis, er at lovverket som regulerer kamphunder og hundehold er veldig uoversiktlig. Den ulovlige pitbullterrieren er nærmest umulig å skille fra hunderasen amstaff, som er lovlig. Noe av ventetida går i noen tilfeller med på å forsøke å finne ut om en pitbull egentlig er en amstaff. Det er hundeeieren som har bevisbyrden. Hundeeieren har uansett rett til å anke ethvert vedtak om avlivning til dyrevernsnemnda, og i noen tilfeller videre til sivilombudsmannen.

Hele prosessen kan ta opp til ni måneder. En hund satt på hundehotellet i Nittedal i ett år før den ble avlivet.

Tryggere

- Noen av disse hundene er brukt i kriminell virksomhet, og disse hundene er viktige statussymboler i enkelte kriminelle miljøer. Men det er viktig å få fram at også ikke-kriminelle kan ha slike hunder. Det er også viktig å huske at kriminelle også kan ha hunder uten at det er noe ulovlig i det. Det er viktig å ikke skjære alle over en kam, sier Østreng.

- Budskapet fra politiet er at de som eier pitbuller bør avlive sine ulovlige hunder selv. Det er ikke vanlige hunder som slåss en gang iblant vi er etter, sier Østreng.

Betaler

Hva Oslo politidistrikt betaler for å holde de dødsdømte kamphundene på kennel er unntatt offentlighet, begrunnet i at det er en forretningshemmelighet. Politiet betaler et årlig driftstilskudd til Standal hundehotell, og sender alle hittehunder og beslaglagte hunder til Nittedal. Mens vanlige hundeeiere betaler 160 kroner døgnet på kennelen, betaler politiet langt mindre. Mellom 80 og 100 hunder leveres til kennelen hvert år.

Trolig er driftstilskuddet et sekssifret beløp, men politiet sparer trolig penger i forhold til tidligere, da de betalte individuelt for hver hund som måtte plasseres på kennel.

DØDSCELLE: Daglig leder Jørn Standal vil ikke bruke uttrykket dødscelle om avdelingen der de dødsdømte pitbullene venter på å bli avlivet. De får den samme behandlingen som andre hunder vi har i pleie her, sier han.