Avlivet 15 hunder

Nils Koppen (50) hadde 26 hunder hjemme i stua og på kjøkkenet. Men Dyrevernsnemnda gikk til aksjon og avlivet 15 av dem og bortplassert den 16.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSTERØY (Dagbladet): Dyrevernsnemndas leder Bjørn Borlaug dukket uanmeldt opp sammen med en kollega, to hundeinstruktører og to betjenter fra Hordaland politidistrikt på garden til Nils Koppen fredag.

- Vi måtte gå til aksjon. Luftkvaliteten og reinholdet i huset er under enhver kritikk. Da vi kom inn, slo en sterk stank imot oss. Det er ikke forsvarlig å ha så mange hunder inne i et lite hus. Vi er kritiske til aggresjonsnivået til hundene og vet at de sterkeste vil ta kontroll over de svakeste hundene, sier Bjørn Borlaug.

- Ikke noe koselig

En veterinærundersøkelse skal ha vist at fire av hundene hadde sykdom i øynene og grå stær. En hund var nesten blind. De fant ørebetennelser, lange klør og avføring på ryggen til en av dem.

- Det er ikke noe koselig at de har tatt fra meg hundene og har drept 15 av dem. Det er veldig urettferdig at jeg skal bli hengt ut som en dyreplager. Hundene har vært en stor del av livet mitt de siste 30 åra, sier Nils Koppen.

Da Dagbladet kom på besøk i går, var han ute for å lufte seks av de ti hundene han har igjen. De fire andre bjeffet inne fra huset.

- Det er ikke sant alt det han Borlaug sier. Ingen kan vel bli overrasket om det lukter litt av hundene, men de har det bra. Den eldste på rundt ti år haltet litt, og en av hundene var rød på det ene øyet. Ingen var syke. Det kan dere vel se på disse her, sier Koppen, og gir litt godsaker fra handa til hundene Apsa, Tommy, Rita, Monica, Arno og Sverre. De viser at de har tillit til sin eier.

Koppen vil ikke åpne huset for Dagbladet. Vi får ikke hilse på hundene som er igjen innenfor døra og som viser seg fram i et av vinduene. Han påstår at alle er like fine og harmoniske.

Engasjert advokat

- De var akkurat som de dere ser her. Hundene bor sammen med meg og finner sine egne plasser inne på kjøkkenet og i stua. De gir meg mye godt selskap, men soverommet holder jeg for meg selv. Jeg bruker mye tid på dem og lufter dem fra tidlig om morgenen til seint om kvelden.

Han har fått besøk av Dyrevernsnemnda to ganger tidligere og fått beskjed om å redusere antallet hunder til ti, men det har han ikke gjort.

Koppen har engasjert advokat John Hammervoll i Oslo for å forfølge saken overfor Dyrevernsnemnda og veterinærmyndighetene i Bergen.

- Jeg har vært i kontakt med forskjellige instanser om saken og regner med å ha avklart i løpet av uka om hva vi skal foreta oss, sier Hammervoll.

FIKK GODSAKER: De seks hundene Nils Koppen luftet i går fikk godsaker da Dagbladet var på besøk. - Er de ikke fine og blanke i pelsen? spør han.