Avlivet 29 motehunder

I fjor høst fant svenske tollere 30 valper sammenpresset i bagasjerommet på en Mercedes ved Öresundsbroen. 29 av dem måtte avlives.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Småhundtrenden har gitt høye priser og lange ventelister. Det har gjort at kriminelle forsøker å smugle inn hunder fra østeuropeiske valpefabrikker.

Valpene tollerne oppdaget var neddopet og hadde sammentapede bein, for at de ikke skulle lage lyder. Dette er en vanlig metode. I tillegg var de uttørket og utsultet av den lange turen fra Romania.

Tilstanden var så ille at 29 valper måtte avlives. En var død.

Synet er langt fra unikt. Svensk TV4 viste i går kveld en dokumentar om den ulovlige smuglingen av små, såkalte motehunder til landet. Den ulovlige innførselen skal ha økt eksplosjonsartet de siste åra. Fra om lag 20 tilfeller i året, økte det til 180 i fjor. Men svenske myndigheter regner med at mørketallene er store, og anslår at så mange som 2000 hunder kom inn i fjor.

Formidles på nettet

Hundene formidles på vanlige handelssider på nettet, men kommer inn i landet gjennom organisert kriminalitet.

Også på industrielle kenneler i land som Ungarn, Ukraina, Polen og i Baltikum blir dyrene behandlet ille. Tispene går drektige stort sett hele tida, og hundene oppholder seg på svært små arealer.

Det norske Tollvesenet har ikke avdekket noen smuglingsforsøk hit til landet, men både dyrevernere og Tollvesenet følger med.

 GROTESK SMUGLING: Med sammentapede bein, og uten mat og vann, ble de neddopede hundene funnet av tollerne. Foto: Det svenske tollverket
GROTESK SMUGLING: Med sammentapede bein, og uten mat og vann, ble de neddopede hundene funnet av tollerne. Foto: Det svenske tollverket Vis mer

Har fått tips

-  Vi er klar over problemet i Sverige, og det gjør at vi er på vakt, sier kontorsjef Wenche Fredriksen i Tollvesenet ved Svinesund.

-  Vi har fått en del tips som vi har forsøkt å komme til bunns i. Foreløpig har det ikke gitt resultater, men vi frykter en smuglerbølge. Lange ventelister og høye priser gjør at det er lettere å få solgt ulovlige hunder. Og det kan føre til at hunder som allerede er kommet til Sverige, kan føres videre til Norge, sier sekretariatsleder Siri Relling i Dyrebeskyttelsen.

Mellom Norge og Sverige kan hunder nemlig fraktes fritt.

TEIPET: Også denne lille valpen måtte bøte med livet.