Avlivet elg - Lisbeth nær ved å bli skutt

- Kunne gått skikkelig, skikkelig galt.

NESTEN SKUTT: Her er gravide Lisbeth meter fra å bli skutt i Kristiansund 5. juni 2021. Video: Privat / Lisbeth Bach Sørensen / Reporter: Vegard Krüger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag 6. juni kunne endt med katastrofe for Lisbeth Bach Sørensen i Kristiansund. Hun var på jobb da en hardt skadd elg forvillet seg inn i sentrum av byen og endte opp på parkeringsplassen utenfor.

I byen var det mange mennesker i forbindelse med matfestivalen Snadderfestivalen. Plutselig var den aggressive og skadde elgen presset opp i et hjørne, bare noen titalls meter unna både barn og voksne.

Saken ble først omtalt i Tidens Krav.

Rakk ikke å reagere

Sørensen gikk selv fra butikklokalet for å se elgen med egne øyne. Det kunne i verste fall endt fatalt. Etter å ha kontaktet politiet ble viltnemnda sendt til stedet. I mellomtida sto den skadde elgen foran ei glassdør ved bygget.

- Jeg fikk beskjed av politiet om at vi kunne stole på at viltnemnda gjorde jobben sin. Det jeg ikke visste da, var at ettersøksjegerne hadde vært der i 20 minutter allerede, sier Sørensen til Dagbladet.

Sørensen har dårlig syn og trodde det var noen fra pressen som sto i bakgården, da hun la merke til to personer i gule vester. Det hun trodde var kameraer har i ettertid vist seg å ha vært våpen.

- Jeg så at elgen var stresset og oppkavet, så jeg prøvde å signalisere til det jeg trodde var NRK, at de måtte gå bort. Før jeg rakk å tenke noe særlig mer, kom det et skudd gjennom veggen, forteller Sørensen.

ANGRIPER: Skogvoktere advarer folk mot å bevege seg for nærme store elger etter at en elg gikk til angrep på en person. Video: CPW NE Region. Reporter: Julie Tran. Vis mer

- Skikkelig, skikkelig galt

Hun skjønte umiddelbart at det var fyrt av et skudd. Skuddet traff elgen først, før det gikk gjennom veggen og traff like ved heisen, bare to meter unna Sørensen.

- Det er bare tilfeldigheter som gjorde at det gikk bra. Jeg åpna døra og spurte hva i alle dager de holdt på med, sier hun, og legger til:

- Jeg skjønte ikke helt hvor nærme jeg var der og da, men det er klart det har satt en støkk i meg og familien i ettertid. Det kunne jo gått skikkelig, skikkelig galt.

Sørensen mener avlivingen av elgen ikke ble gjort på en forsvarlig måte, og at viltnemnda hadde flere alternative løsninger som ville vært tryggere. Hun reagerer blant annet på at det ble skutt mot en bygning.

Et par dager etter hendelsen kontaktet Sørensen politiet, som anbefalte å ta kontakt med kommunen i første omgang. Der opplevde hun at saken ble tatt på alvor.

- Saken ble anmeldt til politiet. Begge jegerne har beklaga seg til både meg og mamma, som også var til stede. De tok sterk selvkritikk, sier hun til Dagbladet.

En elg gikk til angrep på en syklist da han kom litt for nær barna hennes. Non Stop TV med Sondre og Christian. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de morsomste viralklippene du ikke vil gå glipp av! Se Non Stop TV med Sondre og Christian på Dagbladet! Vis mer

- Kunne blitt katastrofalt

I etterkant av hendelsen valgte kommunen å anmelde den ene av jegerne som deltok på avlivingen. Mannens advokat, Randi Hagen Spydevold, sier til Dagbladet at anmeldelsen nå er trukket tilbake, og at politiet er i gang med ytterligere undersøkelser av hendelsen.

Hun forteller videre at mannen som avfyrte skuddet ikke følte at han hadde noe valg i situasjonen. Utfallet kunne ifølge advokaten blitt svært alvorlig dersom ikke elgen hadde blitt skutt.

- Vi mener utfallet kunne blitt katastrofalt dersom det ikke ble handlet raskt. Min klient var redd for at elgen skulle løpe inn i folkemengden og påføre noen skade. Derfor ble det besluttet å skyte til tross for situasjonen. Det ville tatt sekunder for elgen å løpe fra stedet og inn i folkemengden, sier Spydevold.

KOLLISJON: I 80-sona over fjellet mellom Åre og Verdal dukker plutselig en elg opp foran bilen. Video: Kjell Nilsen Vis mer

Anmeldte politiet

Mannen som avfyrte det dødelige skuddet mot elgen, trodde ifølge forsvareren at det var betongvegg bak elgen. Det viste seg imidlertid å ikke stemme.

- Skytteren ble satt i en veldig presset situasjon. Politi og viltnemnda ga klarsignal til å skyte, derfor ble elgen avlivet på stedet, forklarer advokaten, som legger til at de har anmeldt politiet for håndteringen av situasjonen siden de ikke sendte ressurser til stedet for å bistå.

Dagbladet har ikke lyktes å få kontakt med politiet i Møre og Romsdal fredag kveld. Til NRK sier imidlertid politidistriktet at de ikke vil kommentere saken før Spesialenheten har gjennomført sin etterforskning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer