Avlivet fire bjørnunger på to år

Bjørnungene er trekkplasteret for Vassfaret Bjørnepark. Men når de fyller to år, blir de skutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Daglig leder for Vassfaret Bjørnepark Caroline Lehman innrømmer overfor Drammens Tidende at bjørnungene fungerer som et trekkplaster for parken.

Men når bjørnungene blir to år gamle, skytes de. Fordi parken «kun har tillatelse til å ha en hannbjørn og to binner».

Binnene får beholde avkommet sitt i to år, like lenge som binnene følger ungene i naturen. Får ikke parken solgt dem da, må de avlives.

- Hvis vi vil ha dyreparker, må vi finne oss i dette. Alt husdyrhold kan virke brutalt, men vi må jo kunne se forskjell på mennesker og dyr, sier Lehman til Dagbladet.no

- Så dere spekulerer i dette?

- Alt dyrehold i Norge blir det spekulert i, hvis man velger å se det fra den siden. Skal man drive en kommersiell form for bisniss, det være seg oppdrett eller dyreparker, må man forholde seg til at det er et å forholde seg til, sier Lehman.

- Ikke marked for å gi dem bort

- Det er vetrinærmyndighetene som bestemmer dette, ut i fra hvor stort område bjørnene har å bevege seg på, sier Lehman til avisa. Ifølge Lehman er det ikke marked for å gi bort bjørnungene til andre parker.

Eneste mulighet for å slippe å skyte bjørnungene, er å sørge for at binnene ikke blir drektige. Men det er åpenbart ikke aktuelt.

- Binnene har det best i parken når naturen kan gå sin gang. Vi forsøker å ha et profesjonelt forhold til dette, og trøster oss med at det er naturens gang at dyr må dø, sier Lehman til Drammens Tidende.

- Ikke god PR

Hun legger til:

- Men jeg innser at dette ikke er god PR for oss. Det smerter oss å avlive disse dyrene. Vi blir også glade i dem, sier Lehman til Drammens Tidende.

Ifølge bjørneparkens hjemmesider, har parken nå ni bjørner: Norges største bjørn Rugg, to binner, to bjørnunger som ble født i januar, to ungbjørner og de to albino-bjørnene som ble født i 2002.

- Viktig for besøkstallene

Daglig leder for Polar Zoo innrømmer at bjørneunger er viktige for besøkstallene.

- Når man driver en kommersiell virksomhet, er man jo avhengig av besøk for å få det til å rulle rundt. Å avlive dyr er en dyd av nødvendighet, vi kan jo ikke ta vare på alle. Et alternativ til avlivning er kastraksjon eller på annen måte forhindre at binnene blir drektige, men da mister de jo en del av sin naturlige måte å leve på. I dyreverdenen er det veldig viktig å føre genene videre, sier daglig leder ved Polar Zoo i Bardu Sigbjørn Sørensen.

Der i parken har de nå sju bjørner, tre ble født for ett år siden. Altså må de vurdere hva de skal gjøre neste år. Han synes selv det er sårt å måtte avlive bjørnungene, men sier det er vanskelig å gå gitt dem bort.

Og får han valget mellom å overføre bjørner til utlandet og parker hvor de vet bjørnene ikke vil få det så bra, er ikke valget veldig vanskelig.

- Det er bedre å avlive dem enn at de må leve under dårlige forhold, sier Sørensen.

<B>BERTE OG SMÅROLLINGENE: Her er binna Berte fotografert i Vassfaret Bjørnepark i år 2000. Smårollingene får bare leve to år.
TAR SEG ET BAD: Bjørnen i Vassfaret Bjørnepark fotografert i juni i år.
TREKKPLASTER: Bjørneparken innrømmer at de er småbjørnene som trekker publikum til parken.
DREPTES NÅR DE ER TO ÅR: I sommer koste denne krabaten seg i bjørneparken.
DREPES NÅR DE ER TO ÅR: I sommer koste denne bjørnen seg i Vassfaret Bjørnepark.