TATT I HIET:  En jervhunn og to unger som ble avlivet i et hi i Verdal i Nord-Trøndelag tidligere. Foto: Lars Gangås, Statens Naturoppsyn.
TATT I HIET: En jervhunn og to unger som ble avlivet i et hi i Verdal i Nord-Trøndelag tidligere. Foto: Lars Gangås, Statens Naturoppsyn.Vis mer

- Avlivingen av jervunger er reint barbari

Rovdyrforkjempere krever forbud mot at statens jegere graver seg inn i hiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De tre store organisasjonene som jobber for rovdyrenes plass i norsk natur reagerer kraftig på avlivningsmetodene som Statens naturoppsyn bruker for å holde nede bestanden av jerv.

Denne våren har statens jegere ifølge Naturvernforbundet tatt seg inn i alt 17 hi og skutt de nyfødte ungene og mødrene som ikke greide å rømme unna.

- Dette er reint barbari, som myndighetene må sette en stopper for før jerven får unger neste vinter. Denne sesongen er det det seint, men neste vår må det bli forbudt å drive jakt på en slik uetisk og uakseptabel måte, sier fagleder for naturmangfold i Naturvernforbundet, Arnodd Håpnes, til Dagbladet.

Fredag skal han og representanter for Verdens naturfond (WWF) og Foreningen Våre Rovdyr møte den politiske ledelsen i Klima- og miljødepartementet om det Naturvernforbundet karakteriserer som  «rovdyrmassakre».

39 kull - punktum
Også jakt på andre rovdyr i ynglingsesongen og den evigvarende, generelle konflikten mellom rovdyr og beitedyr hode ved hode i norsk utmark blir tema på møtet.

Jerv  er et fryktet rovdyr for sauebønder og tamrein-eiere.

Etter en rekke betente debatter har Stortinget bestemt at det hvert år skal tillates 39 såkalte ynglinger av jerv pr. år. Punktum.

I år har Statens naturoppsyn registrert 17 flere jervekull enn de 39 tillatt. Og konsekvensen er at 17 hi er tømt før mor og unger har kommet ut for våren.

Ifølge Rovdata var det 44 jervekull i 2013 og 52 i 2014. Så langt i år er det altså registrert 56.

350 voksne dyr
Alle registrerte hi blir elektronisk overvåket.

I 2013 var det om lag 350 voksne jerver i norske fjell- og utmarksområder mot 343 dyr året etter. Jerven får stabilt to-tre unger pr. kull, men antallet nyfødte jerver har ingen automatisk sammenheng med voksenbestanden året etter, går det fram av Rovdata hjemmeside.

Selv om rovdyrforkjemperne mener det bør være plass til flere jerver i norsk natur, erkjenner Naturvernforbundet at Stortingets vedtak må følges opp.

- Styggere og styggere
Men ikke som ved å gå inn i hiene og drepe ungene.

- Norsk rovdyrforvaltning blir bare styggere og styggere, mener fagansvarlig Arnodd Håpnes.

- Hvordan bør Statens naturoppsyn da kontrollere bestanden, slik Stortinget har bestemt ?

- Dyrene må tas ut i ordinær lisensjakt på andre tider av året, som annen jakt.

- Må passe bedre på
- Bør sauebønder og tamreineier gjøre mer for å passe på dyre sine ?

- De må framfor alt slutte med å slippe ut sauene der de vet det er rovdyr. Og dermed må det legges til rette for at bøndene får låne andre beiteområder. Og så må de oftere ut i terrenget for å passe på dyrene sine, mener Arnod Håpnes i Naturvernforbundet.