Skole i Nannestad:

Avlyser 17. mai-feiring: - Veldig trist

Maura skole i Nannestad tar ingen sjanser under årets 17. mai-feiring. Også flere av landets 17. mai-komiteer har begynt å tenke på alternative løsninger for nasjonaldagen.

AVLYSER: Maura skole i Nannestad kommune har besluttet å avlyse årets 17. mai-feiring. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
AVLYSER: Maura skole i Nannestad kommune har besluttet å avlyse årets 17. mai-feiring. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 108 000 +366
innlagt221 +12
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+685.5K
døde 3 020 000 +8.6K
Se mer

«Til alle barn og foreldre ved Maura skole. Kommunen, skolen, FAU og 17. mai-komiteen har pga. covid-19-situasjonen besluttet at det dessverre ikke lar seg gjennomføre å avholde 17. mai-arrangement i 2021 på skolen.»

Slik innledes en SMS sendt til alle foresatte ved Maura skole i Nannestad kommune. Det var FAU-leder ved skolen, Christian Bendz, som forfattet meldingen.

- Vi har håpet i det lengste at vi kunne arrangere 17. mai, men for å være sikre tok vi i FAU kontakt med kommuneoverlegen, som sendte signaler om at det sannsynligvis ikke ville være mulig å gjennomføre 17. mai i år, sier Bendz til Eidsvoll Ullensaker Blad, som omtalte saken først.

- Veldig trist

Overfor Dagbladet sier Bendz at det er veldig trist å måtte avlyse feiringen for andre året på rad.

- Det er aldri gøy å måtte være delaktig i å fortelle foreldre dette. Vi vet at det er mange barn som hadde gledet seg til en litt lysere vår, og da er jo 17. mai en fin anledning til å markere den, sier Bendz.

- Bakgrunnen er at arrangementet er såpass omfattende at vi ikke vil dra i gang kostnader, tid og ressurser hvis det er fare for at det må avlyses, sier han.

Nannestad-ordfører Hans Thue (Ap) sier til Dagbladet at han har forståelse for avgjørelsen, og at det er opp til hver enkelt skole i kommunen å avgjøre hvordan deres 17. mai-feiring blir.

- Det er krevende arbeid. Hvis det skulle vise seg at det er mulig å arrangere noe mer omfattende for de enkelte skolene og i kommunen, så klarer vi å snu oss om raskt i pur glede, sier han.

Den øvrige 17. mai-feiringen, som blir arrangert i regi av kommunen, skal foreløpig ikke avlyses. Kommunen jobber med en alternativ løsning, opplyser Thue.

- DER ER HAN JO!: Kongefamilien overrasket alle da de likevel ankom Slottsbalkongen for å synge nasjonalsangen på 17. mai. Video: NRK pool og Røssland og Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Mindre arrangementer

I Norges nest største by har 17. mai-komiteen lagt planer for en alternativ løsning siden november. Leder av komiteen i Bergen, Cecilie Lycke, sier til Dagbladet at alt som bidrar til store folkeansamlinger avlyses.

Både flaggtoget og Hovedprosesjonen utgår dermed i 2021. Det planlegges likevel for mindre arrangementer i bydelene og båtparade på fjorden.

Komiteen er imidlertid forberedt på å gjøre endringer i planene dersom smittesituasjonen tilsier det.

- Vi legger planer og så justerer vi heller etter smittesituasjonen, sier hun.

- Det ville vært tristere om vi ikke hadde planlagt noe, og så blir det muligheter for arrangementer. Den justeringen må vi gjøre de siste ukene i samarbeid med kommunen og smittevernetaten, sier Lycke.

Hun bemerker at de har mer erfaring i år enn i fjor, og at folk er vant til å forholde seg til smittevernreglene.

- Er det noe vi fortjener så er det feiring av en stor dag, sier hun.

Følger med på smitte

Sissel Trønsdal, leder av 17. mai-komiteen i Trondheim, sier til Dagbladet at de åpner for en større feiring i år enn i fjor, men at den tradisjonelle feiringen utgår. Komiteen planlegger imidlertid tog i bydelene, korps og kransenedleggelser.

- Vi håper at vi kan holde oss til planen som vi har lagt, men å ha en full åpning anser vi som utelukket uansett hvordan smittetallene beveger seg, sier hun.

Komiteen er forberedt på å kaste om på planene dersom mindre arrangementer også blir utelukket.

Også Ann Sesilie Tekfeldt, leder i 17. mai-komiteen i Stavanger, sier at de følger med på smittetallene daglig.

- Vi følger anbefalingene fra myndighetene, men med sånn vårt smittetrykk er nå håper vi at vi kan planlegge til 17. mai, sier hun.

- Per nå har vi et ønske om å arrangere bydelsvise tog. Det blir nok ikke folketog og barnetog som tradisjonelt på grunn av folkemengden, sier Tekfeldt.

- Alt er usikkert

Eva Lockertsen Stenvold, leder av 17. mai-komiteen i Tromsø, understreker at planleggingen er i en tidlig fase, men at de planlegger for mindre arrangementer i bydelene.

- De store skoletogene og folketogene blir ikke noe av, sier Stenvold.

Hun understreker også usikkerheten rundt smittesituasjonen i Tromsø. Bakgrunnen er økt smitte av mutert virus i kommunen.

- Man er plutselig kommet i en situasjon hvor man ikke vet, så alt avhenger av om vi får vaksiner eller ikke. I utgangspunktet planlegger vi et speidertog. Det er et tog med bare speidere, så det er ikke mye folkeansamling, sier hun.

- Blir det vaksinering og man kan åpne mer, må man gjøre en vurdering. Man er i en situasjon hvor alt er usikkert, men samtidig må man bare planlegge.

- Neppe normal 17. mai

Kulturminister Abid Raja (V) har tidligere sagt til Dagbladet at det er helt umulig å si hvordan feiringen blir nå flere måneder før 17. mai.

- Smittesituasjonen har endret seg betydelig etter påvist mutert virus i januar, samtidig er det mange lyspunkter med stadig økende grad av vaksinasjon av sårbare grupper, sa han til Dagbladet.

Raja opplyste at helsemyndighetene ennå ikke hadde kommet med sine anbefalinger.

- Vi i regjeringen vil forsøke å komme med retningslinjer for årets feiring i så god tid i forveien som vi bare kan. Jeg tror vi straks over påsken vil vite mer om smittesituasjonen og vil kunne gi bedre retningslinjer, sa Raja.

Kulturministeren var imidlertid ikke veldig optimistisk slik det ser ut nå:

- Jeg håper virkelig vi får noen innslag av barnetog, men slik situasjonen er per i dag får vi neppe til den store folkemassen som vi forbinder med en normal 17.mai. Så en normal 17. mai tror jeg dessverre ikke blir, sa Raja og la til:

- 17. mai er først og fremst barnas dag, og vi skal gjøre det vi kan for å tilrettelegge best mulig for at barna kan få en finest mulig dag. Jeg håper vi både får til flaggheisinger rundt om i landet og lyden av korps. Og at vi også i 2021 får til en god samlende nasjonal følelse slik jeg tror vi klarte i 2020, sa han.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 061 742 (19.8%)i Norge har fått dose nr 1
300 783 (5.60%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer