Avlyser 4H-leiren

37 deltakere viser tegn til smitte, regner med flere smittede i løpet av dagen.

AVLYSER 4H: Etter et alvorlig utbrudd av svineinfluensa i 4H-leiren har ledelsen nå besluttet å stenge leiren gradvis. Foto: Alf Vidar Snæland
AVLYSER 4H: Etter et alvorlig utbrudd av svineinfluensa i 4H-leiren har ledelsen nå besluttet å stenge leiren gradvis. Foto: Alf Vidar SnælandVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 4H-leiren i Gloppen blir gradvis avviklet etter at 37 deltakere har utviklet tegn på influensa og blitt isolert, opplyses det på 4H sine hjemmesider.

Det var i går kveld meldingen om smittetilfeller på 4H-leiren i Breim, Sogn og Fjordane, ble sendt ut. De ble da informert om ett påvisst tilfelle av svineinfluensa og om 20 personer som var på isolat.

Nå er altså tallet på mistenkte smittede opp i 37 stykker, 36 av disse kom i samme buss til leiren.

- Ingen er alvorlig syke, men alle blir tatt vare på oppskriftsmessing og får behandling og tilbud om Tamiflu, sier fylkeslege i Sogn og Fjordane, Petter Øgar.

Øgar kan fortelle at alle de 37 personene som har utviklet influensalignende symptomer har tegn til feber og hoste, og man regner med at disse også har svineinfluensa.

- Av de 37 personene er 36 av disse ungdommer som kom i samme buss til leiren, sier Øgar og informer om at den siste personen som er antatt smittet er en voksen mann fra Finland.

Fylkeslegen vurderer i samråd med kommunen, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet situasjonen fortløpende. Det er også kartlagt mulige deltakere ved leiren som kan ha kroniske sykdommer som kan føre til mer alvorlige konsekvenser i forbindelse med smitte. Det skal foreløpig ikke være tilfeller av smittede med slike kroniske lidelser.

RØDE KORS: Hans Andenes fra Røde Kors har vært med på organiseringen av situasjonen på 4H-leiren. Foto. Alf Vidar Snæland
RØDE KORS: Hans Andenes fra Røde Kors har vært med på organiseringen av situasjonen på 4H-leiren. Foto. Alf Vidar Snæland Vis mer

- Vi drøfter nå hvordan man best hindrer spredning, men det er klart at denne bussen der storparten ble smittet har vært et arnested for svineinfluensaen, og vi regner med flere tilfeller, sier Øgar. Det skal ha vært i overkant av 70 passasjerer i bussen.

Kristiansandjenta, Pia Helen Dolsvaag (15), var av de første i leiren som ble bekreftet smittet av svineinfluensa.

- Jeg våknet i morges med kraftig hodepine og feber. I 12-tiden ble jeg isolert på en skole på Breim, fortalte jenta til Dagbladet i går.

- Jeg er ikke så veldig redd. Det virker som at de andre ungdommene også er rolige, sier hun.

- Jeg ligger på et liggeunderlag på gulvet på skolen og har en sovepose over meg. Feberen min er på over 38 grader nå, men det går bra. Jeg får mat og medisiner, sier Pia til Dagbladet.

- Ingen har sagt når jeg får reise hjem. Jeg vet ikke hvor lenge jeg må bli på skolen, sier hun.

Pia forteller Dagbladet at det føles som at hun har en vanlig influensasmitte i kroppen.

Dagbladet kommer tilbake med mer.


Avlyser 4H-leiren