AVLYSER MØTE: EU-president Donal Tusk. Foto: EPA/MATHIEU CUGNOT
AVLYSER MØTE: EU-president Donal Tusk. Foto: EPA/MATHIEU CUGNOTVis mer

Avlyser EU-toppmøte om Hellas-krisen

Forhandlingene fortsetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Toppmøtet for hele EU om Hellas søndag ettermiddag er avlyst, men forhandlingene fortsetter som planlagt blant stats- og regjeringssjefene i eurosonen, opplyser EU-president Donald Tusk.

Det er 19 land som har euroen som valuta, og det er nå finanseministerne i disse landene som sitter i forhandlinger. I går klarte de ikke å enige om å åpne formelle forhandlinger med Hellas om en tredje lånepakke,

Må finne euro-løsning Ni av landene i EU, blant annet Sverige og Danmark, er utenfor eurosamarbeidet. Disse ni landene skal også få være med å avgjøre Hellas' skjebne, men dette møtet er nå avlyst fram til eurosonen har diskutert ferdig.

- Vi må få avsluttet samtalene om Hellas først, sier EU-president Donald Tusk.

— Jeg har avlyst EU-toppmøtet i dag. Møtet mellom statslederne i eurosonen starter klokken 16 og varer til vi avslutter forhandlingene om Hellas, skriver Tusk på sin Twitter-konto.

BBC omtaler samtalene eurolandene imelloms om vanskelige. Avlysningen av ettermiddagens møte vil dermed si at eurolandene ikke har klart å finne en enighet om Hellas' nye reformforslag er godt nok til å tilby landet ei treårig krisepakke.

Dersom eurosonen gir grønt lys til å innlede forhandlinger, får EU-kommisjonen mandat til å forhandle, men eurokommissær Valdis Dombrovskis sier han ikke tror det skjer helt ennå.

- Jeg tror det er relativt usannsynlig at EU-kommisjonen får mandat til å starte formelle forhandlinger i dag, sa han til pressen på vei inn til skjebnemøtet.

Tyskerne med krav Grekerne har bedt om en lånepakke på 53,5 milliarder euro over tre år. Men flere av eurolandene er skeptiske til reformprogrammet regjeringen i Aten har lagt fram. Tyskland, som har vært de med sterkest krav til den greske regjeringen, er fortsatt svært skeptiske. I går sa landet klart fra at det må være strengere vilkår for en ny låneavtale, eller en gresk timeout i eurosamarbeidet på minst fem år.

Eurolandene har gjennom nesten hele lørdagen forsøkt å bli enige om de skal åpne formelle forhandlinger med Hellas om en ny lånepakke.

Eurosonen satt i går i samtaler i over elleve timer.

Saken oppdateres