Avlyser felles militærøvelse med Egypt

President Barack Obama avbrøt ferien for å kommentere blodbadet i Egypt.

FORDØMMER: USAs president Barack Obama kommenterte utviklingen i Egypt fra sitt feriested på Marthas Vineyard i Massachusetts. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin
FORDØMMER: USAs president Barack Obama kommenterte utviklingen i Egypt fra sitt feriested på Marthas Vineyard i Massachusetts. Foto: AP Photo/Jacquelyn MartinVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Obama er denne uka på sommerferie sammen med kona Michelle på Martha's Vineyard i Massachusetts. I dag avbrøt han ferien midlertidig for å kommentere blodbadet i Egypt.

Minst 525 mennesker ble drept da egyptisk politi i går gikk brutalt til verks i Kairo for å bryte opp demonstrasjoner til støtte for Det muslimske brorskap og ekspresident Muhammed Mursi, som ble avsatt av militæret 3. juli. Situasjonen er kaotisk, og Obama har vært i krisemøter med sine sikkerhetsrådgivere om situasjonen, melder CNN.

- USA fordømmer sterkt de handlingene som er gjort av militæret og sikkerhetsstyrkene. Vi støtter universelle menneskerettigheter som er grunnleggende for menneskelig verdighet, inkludert retten til fredelige demonstrasjoner, sier Obama.

Avlyser øvelse Samtidig understreker han at USA ikke kan avgjøre Egypts framtid, og at han er alvorlig bekymret for utviklingen etter at militæret tok makta.

- Vi ønsker å opprettholde vårt forhold til Egypt, men vårt tradisjonelle samarbeid kan ikke fortsette som vanlig når sivile blir drept i gatene og folks rettigheter blir kuttet ned. Derfor har vi i dag tidlig informert egyptiske myndigheter om at vi avlyser vår felles militære øvelse som var planlagt gjennomført neste måned, sier Obama.

USA har nølt med å kalle de militæres avsettelse av den folkevalgte presidenten for et militærkupp. Det ville nemlig utløse et forbud som er vedtatt i Kongressen mot den årlige hjelpen til Egypt på nærmere åtte milliarder kroner. Det meste av dette er militær hjelp. Denne støtten vil fortsette inntil videre, men han avlyser altså en planlagt militærøvelse med Egypt. De to landene har holdt felles øvelser siden 1981.

Obama utelukker ikke at amerikanske myndigheter kan komme med flere reaksjoner.

- Framover har jeg bedt mine nasjonale sikkerhetsrådgivere om å vurdere implikasjonene av handlingene til de midlertidige myndighetene og hvilke steg som kan være nødvendige for forholdet mellom USA og Egypt, sier Obama.

- Skummel kurs Obama understreker at han ønsker å fortsette et tett partnerskap med Egypt, men at han er alvorlig bekymret for utviklingen etter at militæret tok makta fra Mursi.

- Etter den militære intervensjonen for flere uker siden var det fortsatt en mulighet for forsoning, og en mulighet for en demokratisk løsning. I stedet har vi sett en skummel kurs med vilkårlige arrestasjoner, en bred razzia mot Mursis forbindelser og nå har vold på tragisk vis tatt livet av hundrevis av mennesker og skadet tusenvis, sier Obama.

Han krever at volden stopper, og at de midlertidige militærmyndighetene respekterer menneskerettighetene. Samtidig ber han demonstrantene om å opptre fredelig.

- Det egyptiske folk fortjener bedre enn det vi har sett de siste dagene. Vi mener unntakstilstanden må oppheves, at en nasjonal forsoningsprosess må starte, at alle stemmer må bli hørt i Egypts framtid, at kvinners og religiøse minoriteters rettigheter blir respektert, og at forpliktelser må bli holdt for å få til gjennomsiktige reformer i grunnloven og demokratiske valg av parlament og president, sier Obama.

- Måles i generasjoner Den amerikanske presidenten mener en demokratisk løsning er opp til det egyptiske folk.

- Amerika kan ikke avgjøre Egypts framtid. Vi tar ikke parti med et bestemt parti eller politiker, sier Obama.

Han påpeker også at det kan ta lang tid å utvikle et demokrati.

- Fra Asia til Amerika vet vi at demokratiske overganger ikke blir målt i måneder eller år, men noen ganger i generasjoner, sier Obama.

Tyrkia har så langt vært tydeligst i fordømme handlingene til de militære styrkene. President Abdullah Gül og statsminister Recep Tayyip Erdogan har bedt om et hastemøte i FNs Sikkerhetsråd for å drøfte det de kaller «en veldig alvorlig massakre» i Egypt. Både USA og EU har også advart, men har hittil fortsatt håpet at det skal være mulig med forsoning.

BLODIG: Likene av demonstranter som ble drept i sammenstøt med politiet ligger i en moské i Kairo. Minst 525 mennesker skal være drept, ifølge egyptiske myndigheter. Foto: EPA/KHALED ELFIQI
BLODIG: Likene av demonstranter som ble drept i sammenstøt med politiet ligger i en moské i Kairo. Minst 525 mennesker skal være drept, ifølge egyptiske myndigheter. Foto: EPA/KHALED ELFIQI Vis mer