<strong> HER GIKK DET GALT:</strong>  Det var i dette breområdet 16 sherpaer mistet livet i snøskred på vei oppover langfredag. Dette bildet er fra mai 2013 med en ekspedisjon på vei nedover. Foto: Pasang Geljen Sherpa, AP/NTB Scanpix.
HER GIKK DET GALT: Det var i dette breområdet 16 sherpaer mistet livet i snøskred på vei oppover langfredag. Dette bildet er fra mai 2013 med en ekspedisjon på vei nedover. Foto: Pasang Geljen Sherpa, AP/NTB Scanpix. Vis mer

Avlyser hoppstunt fra Everest, fortsetter klatring

Vingemannen fra California skulle svevd ett minutt fra 8848 meter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Vårens klatresesong opp til verdens høyeste fjell Mount Everest er ikke avlyst likevel, slik en talsmann for sherpaene oppe i rasområdet sa til nyhetsbyrået AFP tidligere fredag.

Myndighetene i Nepal har innført sju dagers midlertidig klatreforbud i forbindelse med krav om bedre jobbsikkerhet og økonomiske garantiordninger for pårørende etter tidenes verste enkeltulykke ved foten av det forjettede fjell.

16 lokale bærere omkom i snøskred langfredag da de skulle feste tau for sine oppdragsgivere som ville over farefulle Khumbu-breen på den klassiske Everest-ruta der Sir Edmund Hillary og Tenzing Norgay var først til å nå toppen på 8 848 meter i 1953.

Opptil 100 000 dollar Ialt 341 klatrere fra 31 nasjoner har løst lisens til å prøve seg til toppen. Hver klatrer betaler mellom 30 000 og 100 000 dollar for toppjakten, og store økonomiske interesser står på spill.

Sherpaene kan tjene mellom tre og 10-12 ganger mer på en topptur enn en gjennomsnittlig årslønn i Nepal på 4 000 kroner.

Ledere for de store arrangørbyråene har reist med privatfly fra base camp på drøyt 5 000 meter for å forhandle med landets turistmyndigheteri hovedstaden Katmandu.

<strong> VINGEMANNEN:</strong>  Det blir ikke noe stunthopp fra Mount Everest 11. mai i år for amerikaneren Joby Ogwyn. TV-kanalen skulle direktesendt stuntet, men har avlyst etter at fem av deres lokale hjelpere mistet livet. Her demonstrerer Ogwyn hoppdressen han skulle brukt fra verdens høyeste fjelltopp. Foto: David McNew, Reuters/NTB Scanpix.
VINGEMANNEN: Det blir ikke noe stunthopp fra Mount Everest 11. mai i år for amerikaneren Joby Ogwyn. TV-kanalen skulle direktesendt stuntet, men har avlyst etter at fem av deres lokale hjelpere mistet livet. Her demonstrerer Ogwyn hoppdressen han skulle brukt fra verdens høyeste fjelltopp. Foto: David McNew, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Det har også sherpaene gjort.

- Selv om noen har trukket seg og noen vil ha en samlet boikott av hele klatreseongen, har vi nå blitt enige om å gjenoppta klatring fra lørdag, sier Ang Tshering Sherpa, leder for Nepals fjellførerforening, til nyhetsbyrået Reuters.

Sherpaene og myndighetene har blant annet blitt enige om at det skal opprettes et sikringsfond for pårørende som mister sine forsørgere på jobb mot verderns høyeste fjell. Og dødsforsikringen skal økes med 50 prosent til 15 000 dollar - om lag 90 000 kroner.

Discovery avlyser hoppstunt Flere ekspedisjoner over ulykkesområdet er avlyst likevel.

TV-kanalen Discovery Channel hadde satset stort på å direktesende verdens første hopp fra Mount Everest i en såkalt vingedress 11. mai.

Men fem av hjelperne til Discovery er blant de omkomne etter snøskredet, og kanalen skal isteden lage en dokumentar om ulykken.

<strong> OMKOM PÅ JOBB:</strong>  Ankaji Sherpa var en av de lokale bærerne som ble tatt av snøskredet. Her fra den åpne kremeringsseremonien i buddhistisk tradisjon i Nepals hovedstad Katmandu mandag. Foto: Prakash Mathema, AFP/NTB Scanpix.
OMKOM PÅ JOBB: Ankaji Sherpa var en av de lokale bærerne som ble tatt av snøskredet. Her fra den åpne kremeringsseremonien i buddhistisk tradisjon i Nepals hovedstad Katmandu mandag. Foto: Prakash Mathema, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Dermed må stuntmannen og luftakrobaten Joby Ogwyn fra California utsette planen om å rase gjennom tynnlufta i over 200 kilometers fart til base camp 3 500 meter under.

Den turen ville tatt et minutt.

<strong> STORE ØKONOMISKE INTERESSER PÅ SPILL:</strong>  Klatrearrangørene Russell Brice  fra BNew Zealand (til venstre) og Phil Crampton fra Storbritannia tok privatfly fra base camp til Katmandu tirsdag for å forhandle med Nepals turistmyndigheter for å unngå at hele klatresesongen i Mount Everest blir avlyst. Foto: Prakash Mathema, AFP/NTB Scanpix.
STORE ØKONOMISKE INTERESSER PÅ SPILL: Klatrearrangørene Russell Brice fra BNew Zealand (til venstre) og Phil Crampton fra Storbritannia tok privatfly fra base camp til Katmandu tirsdag for å forhandle med Nepals turistmyndigheter for å unngå at hele klatresesongen i Mount Everest blir avlyst. Foto: Prakash Mathema, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer