Avlyser høstturné

Bjørn Afzelius' nye plate «Tankar vid 50» har solgt i 30000 eksemplarer i Norge på tre uker. TRONDHEIM (Dagbladet): Norge elsker svenske Bjørn Afzelius. Men selv om han er mer populær enn noen gang, blir han ikke å høre på konsert denne høsten. Han ble syk like etter lanseringen av den nye plata, og avlyser derfor den planlagte Norges-turneen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afzelius skulle hatt en soloturné i høst, og var satt opp som gjesteartist i «Tore på sporet» for et par uker siden, men sykdommen stoppet ham.

- Jeg fikk sangforbud. Det var en betennelse i stemmebåndet, og en slags virus som ikke ga seg. Stemmen låt for jævlig. Det var som å spille gitar uten fingrer, sier den populære svensken.

- Hvordan har du det nå?

- Nå er jeg bra igjen. Jeg kan for så vidt turnere, men vi utsetter det. I høst skal jeg bare være hjemme og jobbe med andre ting, sier Afzelius.

På TV lørdag

Han blir likevel å høre i «Tore på sporet» førstkommende lørdag. Innspillingen ble gjort på Tyholt i Trondheim i går kveld.

- Når får ditt store norske publikum høre deg på konsert igjen?

- Etter nyttår. Min plan er å gjennomføre en skandinavisk turné, og da begynner vi i Danmark av klimatiske årsaker. Jeg har tidligere turnert i Finnmark i februar, og det var ingen spøk, smiler Bjørn Afzelius.

Han vakte storm da han tidligere i år uttalte til Dagbladet at «det er for jævlig i Sverige».

- Det blir bare verre og verre, sier han nå.

- Alt var ikke bedre før, men regjeringen var bedre. Og det er samme parti. Det er det som gjør meg så jævla forbannet, sier Afzelius.

Angriper kolleger

Han raser mot politikernes mangel på visjoner og medienes overfladiskhet.

Samtidig angriper han artistkolleger både i Sverige og Norge for at de stiller opp i latterlige underholdningsprogram på TV.

- De er så jævla selvopptatte, og de er så avhengige av å være kjendiser at de kan være med på hva som helst, mener Afzelius.

- Se for eksempel på Lill-Babs, som selger sine skilsmisser og ekteskap for penger. Folk selger sine fødsler, sykdommer og barn. Det er forferdelig, mener den svenske artisten.

Selv sier han nei til alle slike tilbud.

- Selvsagt sier jeg nei. Jeg kan ikke skrive en slik plate som «Tankar vid 50», og samtidig hoppe omkring i et kyllingkostyme, sier Afzelius.

- Hvordan er det så å være 50?

- Jeg har ikke noe problem med det. Tvert imot. Det var veldig spennende å bli 50, sier mannen som likevel har laget en svært ettertenksom plate.

Han forklarer det med at han som 50-åring fant grunn til å se seg tilbake.

- For første gang begynte jeg å tenke på hva jeg har oppnådd i livet. Jeg står her med en gitar, og det gjorde jeg også da jeg var 20, sier Afzelius.

SkilsmisseArbeidet med plata falt tilfeldigvis sammen med hans skilsmisse, slik at det ble en del melankoli i den. Men i slutten av skriveprosessen ble han forelsket igjen, så da kom det også inn mer positive toner.

- Jeg gjør på en måte opp status over livet mitt på denne plata, slik det ser ut når jeg er 50. Det er en moden mann som gjør opp status, sier Bjørn Afzelius.

LIVETS HØST: Bjørn Afzelius er blitt 50 - og det er en moden mann som gjør opp status i plata som har solgt i 30000 eksemplarer i Norge på tre uker.